En række catalanske ledere ventes mandag at blive idømt op til 15 års fængsel for folkeafstemning i 2017.

Den spanske højesteret ventes mandag at give lange fængselsstraffe på op til 15 år til en række tidligere ledere fra området Catalonien. Anklagen stammer fra den folkeafstemning om uafhængighed for Catalonien, som blev afholdt i 2017.

En unavngiven kilde i det spanske retsvæsen fortæller ifølge nyhedsbureauet Reuters, at domstolen mandag vil kende catalonierne skyldig i misbrug af offentlige midler og at modarbejde regeringen i Spanien.

De vil ifølge den anonyme kilde dog ikke blive fundet skyldig i forræderi mod Spanien.

Anklagemyndigheden har krævet op til 25 års fængsel til nogle af de i alt 12 catalanske ledere, der står anklaget. Hvis den anonyme kildes oplysninger holder stik, vil det ikke blive resultatet.

Sagen stammer tilbage fra oktober 2017, da Cataloniens autonome regering afholdte en folkeafstemning om løsrivelse fra resten af Spanien.

Afstemningen blev på forhånd erklæret for forfatningsstridig af regeringen i Madrid. Den blev afholdt alligevel. Resultatet blev en overvældende sejr til løsrivelses-tilhængerne.

Kritikere af afstemning fremfører, at fordi afstemningen blev erklæret ugyldig på forhånd, mødte modstandere af uafhængighed ikke op og stemte.

Stemmedeltagelsen endte på omkring 43 procent. I december samme år stemte næsten 80 procent ved regionalvalget i Catalonien, hvor den største by er Barcelona.

Efter folkeafstemningen erklærede det daværende regionale styre under ledelse af Carles Puigdemont Catalonien for uafhængigt.

Det fik regeringen i Madrid til at gribe ind. Regeringen afsatte det regionale styre og udskrev nyvalg til regionsstyret. I Madrid trak anklagemyndigheden de pågældende ledere i Catalonien for retten.

De anklagede siger, at de ikke har gjort noget forkert, og at de forfølges for deres politiske idéer. Carles Puigdemont er af samme grund flygtet fra Spanien.

/ritzau/