Folk blev høje på hallucinogene stoffer i Spanien for omkring 3.000 år siden. Det viser den nyeste forskning.

Videnskabsfolk siger, at hår fra en begravelsesplads på den spanske ø Menorca viser, at den gamle menneskelige civilisation brugte narkotika, der var i planter og buske.

Det menes at være Europas ældste direkte bevis på, at mennesker har taget hallucinogene stoffer.

De ville have givet folk delirium og hallucinationer, fandt forskerne.

Fundene, der er publiceret i journalen Scientific Reports, viser tidlige tegn på menneskelig aktivitet i hulen Es Càrritx, på den sydvestlige side af Menorca. Det skriver BBC.

Hulen har flere end 200 menneskelige grave. Den menes at have været brugt som et rituelt begravelsessted fra omkring 600 år indtil 800 år før Kristi fødsel.

Der blev fundet stoffer, som havde potentiale til at være relativt stærke, i hulen. De har måske været brugt til ritualer.

Analyser af hårlokkerne, som er blevet farvet røde under de gamle ritualer, afslørede tre psykoaktive substanser.

På den runde beholder midt i billedet ses de spiraler, som måske er 'en persons ændrede bevidsthedstilstand'.
På den runde beholder midt i billedet ses de spiraler, som måske er 'en persons ændrede bevidsthedstilstand'. Foto: Consell Insular de Menorca
Vis mere

Sammen med atropin og scopolamin, som begge kan give hallucinationer, fandt videnskabsfolkene efedrin, som gør et menneske mere energisk

Researcherne fandt også nogle beholdere med spiralmotiver skåret ud på deres låg.

Nogle videnskabsfolk foreslår, at det repræsenterer 'en persons ændrede bevidsthedstilstand', mens han er under indflydelse af hallucinogener.

Hidtil har beviser på forhistorisk narkotikabrug i Europa baseret sig på indirekte beviser. Det kunne være narkotiske planter i kunstneriske beskrivelser.