En ny kontroversiel udnævelse kan være på vej fra Donald Trump. Nu lukker han måske en muslimhader og konspirationsteoretiker ind i Det Hvide Hus.

Der gik et chok gennem Washington, de amerikanske medier, det republikanske parti og store dele af det øvrige USA, da det søndag stod klart, at den kommende præsident som en af sine første gerninger udnævnte sin kontroversielle tidligere kampagnechef, 62-årige Stephen Bannon, som sin chefstrateg og seniorrådgiver.

Stephen Bannon.
Stephen Bannon. Foto: CARLO ALLEGRI CARLO ALLEGRI
Vis mere

Bannon er kendt som yderst højreorienteret og populist og har en fortid som redaktør for websitet Breibart, som har hyldet både den britiske UKIP-politiker Nigel Farage, som fik sine landsmænd til at stemme sig ud af EU, og den højrenationale franske politiker Marine Le Pen.

Nu bliver Bannon en af de mest magtfulde mænd i Det Hvide Hus med direkte adgang til præsidenten.

Endnu før de værste chokbølger har lagt sig, begynder rygterne at svirre om, at Trump har lukket den 63-årige Frank Gaffney ind i det overgangsråd, som skal forberede overtagelsen af regeringsmagten. I det udvalg sidder allerede tre af Donald Trumps voksne børn og en af hans svigersønner, som ikke ligefrem er tynget af politisk erfaring.

Flere amerikanske medier skriver, at den kontroversielle islamkritiker og konspirationsteoretiker Frank Gaffeny er tæt på Donald Trump og er på vej ind i hans overgangsråd. Det bekymrer mange kritikere.
Flere amerikanske medier skriver, at den kontroversielle islamkritiker og konspirationsteoretiker Frank Gaffeny er tæt på Donald Trump og er på vej ind i hans overgangsråd. Det bekymrer mange kritikere.
Vis mere

Både The Wall Street Journal og New York Times skrev onsdag, at Gaffney er tæt på Trump og rådgiver ham om opbygningen af det nationale sikkerhedsråd.

Den britiske avis The Independent var et af de medier, der onsdag fortalte, at manden, der har påstået, at Obama var muslim, og under valgkampen hævdede, at Clintons nærmeste rådgiver, muslimske Huma Abedin, ville infiltrere muslimsk indflydelse i det politiske system i USA, kunne være Trumps næste opsigtsvækkende udnævnelse. 

Det politiske nyhedssite The Intercept skriver i en kommentar, at det er 'et ekstremt dårlig tegn', hvis Gaffney bliver rådgiver for Trump:

»Ethvert samfund har folk som Gaffney, men i et sundt, velfungerende demokrati lever de stille i deres forældres kældre, hvor de frit kan lege med action-figurer og skabe deres indviklede fantasiverdner uden at skade nogen.«

Selv afviser Frank Gaffney, at han rådgiver præsidenten.

»Jeg er faktisk ikke blevet kontaktet af nogle fra det team (overgangsrådet, red.) og sætter pris på kampagnens (Trumps folk, red.) afklaringer i dag af, at gårsdagens rapporter var unøjagtige,« siger han til det politiske nyhedssite Politico.

Han tilføjer:

»Jeg ser frem til at hjælpe den nyvalgte præsident og holdet omkring det nationale sikkerhedsråd, hvordan jeg end kan.«