Verdens udslip af drivhusgasser vokser stadig omkring halvanden procent om året. Og der er alt for langt mellem landenes løfter og deres handling på klimaområdet.

Jordens samlede CO2-udslip skal falde over syv procent hvert eneste år frem til 2030, hvis vi skal stabilisere klodens opvarmning ved 1,5 grader som aftalt i Paris i 2015.

Det betyder, at ambitionen hos verdens lande skal mindst femdobles fra de hidtidige klimatiltag.

Sigter man "kun" mod en temperaturstigning på to grader, skal indsatsen mindst tredobles.

Det fremgår af årets FN-rapport om "CO2-kløften" (Emissions Gap Report 2019) - om afstanden mellem vedtagne mål og landenes reelle indsats.

- Op til 2030 skal der ske en god CO2-halvering. Det er nogle ganske skræmmende store tal, siger John Christensen, direktør for Unep DTU Partnership i København.

John Christensen og DTU's eksperter koordinerer "Gap-rapporten" fra Unep, FN's Miljøprogram. Den præsenteres tirsdag i Geneve.

Vi har i øjeblikket kurs mod en klode, der bliver godt 3,2 grader varmere - med tilhørende omfattende klimakatastrofer.

- Den danske målsætning om at begrænse CO2-udledningen 70 procent inden 2030 passer godt med, hvad et land som vores skal levere til den fælles målsætning, hvis man går efter 1,5 grader. Det er ikke umuligt, siger John Christensen.

Målet kræver dog, at vi bruger mere strøm til transport og tilpasser systemet til mere vedvarende energi.

Den nye rapport fokuserer på indsatsen i G20, verdens 20 største økonomier. G20 står for 75 procent af al CO2-udledning.

- Men syv af G20-landene har endnu ikke iværksat politikker til at nå deres nuværende klimaløfter - som altså ikke er nok til at nå målene i Parisaftalen, lyder det.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) kalder i en mail til Ritzau rapporten meget bekymrende.

Han håber, at Folketingets partier "vil have videnskaben med i baghovedet" i slutforhandlingerne om en ny klimalov.

- Danmark skal tilbage som global grøn stormagt, og vi er allerede godt i gang både herhjemme, i EU og globalt, siger han.

/ritzau/