En regeringskritisk iransk blogger er angiveligt blevet tortureret ihjel i fængslet. FN vil nu have undersøgt dødsfaldet og stillet de ansvarlige til ansvar.

IRAN: En iransk bloggers død i fængslet får nu FN på banen.

Den 35-årige Sattar Beheshti blev anholdt for to uger siden for at have skrevet kritisk om den iranske regering på sin blog og Facebook. Både før og efter anholdelsen modtog han adskillige dødstrusler, og i sidste uge døde han i fængsle.

Amnesty International vurderer ifølge Reuters, at han blev tortureret ihjel, hvilket har fået FN til at kræve en undersøgelse af Beheshtis død for at kortlægge, om der virkelig var tale om tortur. I så fald skal de ansvarlige findes og stilles til ansvar for deres handlinger, understreger FN.

- Det er yderst nødvendigt, at folk, der potentielt er involveret i at begå så grusom en forbrydelse, undersøges og bringes for en domstol. Undlader man at handle sådan, fremmer det en kultur af straffrihed, siger FNs observatør af menneskerettigheder i Iran, Ahmed Shaheed, ifølge Reuters.

Irans regering erklærede søndag, at den vil undersøge Beheshtis død og nedsatte i den forbindelse en særlig kommité til formålet. Professor i menneskerettigheder, Christof Heyns, der er observatør for FN, udtalte søndag, at når nogen dør i fængslet, »er der et vist statsansvar«.

Flere af FNs menneskerettighedseksperter vurderer, at der har været adskillige eksempler på indsatte i iranske fængsler, der er døde på grund af mishandling eller tortur, mangel på lægehjælp eller forsømmelse. Den iranske regering opfordres derfor til at løslade journalister og bloggere, der er fængslet i strid med en FN-traktat om civile og politiske rettigheder.

Iransk politi har arresteret i alt syv personer, der er under mistanke for at være involveret i Sattar Beheshtis død, skriver Reuters. De anholdtes identitet er endnu ukendt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.