Både Rusland og Ukraine har udført henrettelser af krigsfanger.

Det fastslår FN i en rapport, som fredag blev præsenteret på et pressemøde i Kyiv, beretter Associated Press.

Det er FNs menneskerettighedsobservatører, som har dokumenteret 40 henrettelser af ukrainske og russiske krigsfanger, brug af tortur, menneskelige skjold samt øvrig misbrug af krigsfanger siden Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Rapporten er baseret på interviews med omkring 400 krigsfanger, hvoraf halvdelen er ukrainere, som har været tilfangetaget og siden løsladt af den russiske side.

Den anden halvdel er russere, som tilbageholdes i Ukraine.

FN understreger imidlertid samtidig, at man ikke har haft adgang til krigsfanger, som er tilbageholdt i Rusland eller i russisk-besatte dele af Ukraine.

»Vi er dybt bekymrede over henrettelser af op mod 25 russiske krigsfanger og personer beordret i kamp af Ukraines væbnede styrker, som vi har dokumenteret,« siger Matilda Bogner, som leder FNs overvågningsmission, ifølge Associated Press.

Matilda Bogner gav et overblik over forseelser, man mener, er begået af begge sider.

»I forhold til behandlingen af ukrainske krigsfanger, så er vi også dybt bekymrede over henrettelser af 15 ukrainske krigsfanger kort efter deres tilfangetagelse af russiske styrker,« siger Matilda Bogner.

»Wagner-gruppen – militær- og sikkerhedsfirma – udførte 11 af disse henrettelser,« tilføjer Matilda Bogner.

FN har derudover dokumenteret fem tilfælde, hvor ukrainske krigsfanger var afgået ved døden efter tortur eller mishandling, ligesom fire personer døde på grund af manglende lægebistand under deres tilbageholdelse.

Tidligere på ugen bekræftede FN, at man har noteret 8.317 civile dødsfald og yderligere 13.809 sårede siden invasionen. Man forventer dog, at de reelle tal er højere.