Hvis offensiven i Idlib fortsætter, vil det udløse et hidtil uset humanitært mareridt i Syrien, siger FN-chef tirsdag.

Provinsen »må ikke blive omdannet til et blodbad,« lyder det fra FN's generalsekretær, António Guterres.

Han advarer Syrien og allierede mod at fortsætte en omfattende storoffensiv mod den oprørskontrollerede provins Idlib i det nordvestlige Syrien.

Det syriske regime iværksatte i sidste uge støttet af russiske og iranske styrker en offensiv i den syriske provins. Og generalsekretæren advarer mod et angreb »i fuld skala«.

27-årige Hadheefa al-Shahadh, der er syrisk statsborger, afprøver en hjemmelavet gasmaske, som han selv har lavet. Gasmasken har han 'opfundet' som forberedelse på et muligt angreb i Idlib-provinsen i Syrien. Billedet her af Hadheefa er taget den 11. september.
27-årige Hadheefa al-Shahadh, der er syrisk statsborger, afprøver en hjemmelavet gasmaske, som han selv har lavet. Gasmasken har han 'opfundet' som forberedelse på et muligt angreb i Idlib-provinsen i Syrien. Billedet her af Hadheefa er taget den 11. september. Foto: OMAR HAJ KADOUR
Vis mere

»Det er fuldstændigt altafgørende at undgå en kamp i Idlib i fuld skala,« siger António Guterres til journalister i FN's hovedkvarter i New York.

»Det vil udløse et humanitært mareridt, der er værre, end hvad vi har set indtil nu under den blodige syriske konflikt,« tilføjer han.

Under et møde i FN's Sikkerhedsråd tirsdag advarede også den tyrkiske ambassadør Feridun Sinirlioglu mod konsekvenserne af et angreb.

»Der er ingen tvivl om, at en total militær operation vil resultere i en enorm humanitær katastrofe,« siger han.

På flugt fra mareridtet: Her ses indbyggere fra Idlib-provinsen i Syrien flygte mod grænsen til Tyrkiet. Billedet er fra den 10. september.
På flugt fra mareridtet: Her ses indbyggere fra Idlib-provinsen i Syrien flygte mod grænsen til Tyrkiet. Billedet er fra den 10. september. Foto: OMAR HAJ KADOUR
Vis mere

Han tilføjer, at bombninger og luftangreb vil skabe »en massiv bølge af flygtninge og omfattende sikkerhedsrisici for Tyrkiet, resten af Europa og videre endnu«.

Den 4. september oplyste Syriens regeringsstyrker, at de med støtte fra Rusland og Iran planlagde en omfattende offensiv i Idlib-provinsen, hvor der bor omkring tre millioner civile. Idlib er den sidste større højborg for de oprørsgrupper, der kæmper mod den syriske præsident Bashar al-Assads regime.

Både Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og USA's præsident, Donald Trump, har advaret mod at iværksætte en offensiv i Idlib.

Fredag mødtes præsidenterne fra Rusland, Tyrkiet og Iran for at forsøge at finde et kompromis. Men det afviste Ruslands præsident, Vladimir Putin. Putin sagde på mødet, at Assad som landets præsident »har ret til« at tage fuld kontrol med alle dele af landet.

Her ses en pige, der ifølge Reuters for nylig er ankommet til en flygtningelejr i landsbyen Atimah i Idlib i Syrien.
Her ses en pige, der ifølge Reuters for nylig er ankommet til en flygtningelejr i landsbyen Atimah i Idlib i Syrien. Foto: KHALIL ASHAWI
Vis mere

Dagen efter, lørdag, foretog russiske fly ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder næsten 60 luftangreb i Idlib-provinsen i Syrien.

Konflikten i Syrien blev indledt i marts 2001, da det 'Arabiske Forår' nåede landet. Syrere gik på gaden for at protestere mod præsident Bashar al-Assad, der fortsat sidder på præsidentposten. Demonstranterne krævende bl.a. præsidentens afgang. Konflikten blev for alvor blodig og i august 2012 erklæret for en borgerkrig af Internationalt Røde Kors.

I marts 2013 var én million mennesker på flugt fra Syrien, ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR. Siden blev kemiske angreb gennemført i landet, mens Islamisk Stat satte sig på landområder. I december 2015 gik Rusland ind i krigen for at støtte den siddende præsident al-Assad.

I marts 2017 var nu fem millioner på flugt fra Syrien, ifølge UNHCR. USA sendte samme år 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en regeringskontrolleret luftbase. Mellem februar og april 2018 blev en voldsomt slag udkæmpet i det østlige Ghouta. Og tirsdag aften advarer FN’s generalsekretær altså mod et potentielt blodbad i Idlib-provinsen.

En syrisk læge behandler et kvæstet barn, der har gennemgået en operation, på et hospital i Idlib-provinsen. Billedet er fra den 10. september.
En syrisk læge behandler et kvæstet barn, der har gennemgået en operation, på et hospital i Idlib-provinsen. Billedet er fra den 10. september. Foto: AAREF WATAD
Vis mere

Ildkamp: Et medlem af 'Den Frie Syriske Hær' åbner ild på en ukendt lokation i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien. Billedet her er fra den 11. september.
Ildkamp: Et medlem af 'Den Frie Syriske Hær' åbner ild på en ukendt lokation i Idlib-provinsen i det nordvestlige Syrien. Billedet her er fra den 11. september. Foto: AAREF WATAD
Vis mere

På flugt: Her ses en flygtningelejr nær landsbyen Atimah i Idlib-provinsen. Billedet er fra den 11. september.
På flugt: Her ses en flygtningelejr nær landsbyen Atimah i Idlib-provinsen. Billedet er fra den 11. september. Foto: KHALIL ASHAWI
Vis mere