FNs særlige udsending i Syrien, Lakhdar Brahimi, siger, at præsident Bashar al-Assad ikke hører til i en kommende overgangsregering.

SYRIEN: Syriens præsident Bashar al-Assad har ingen plads i en kommende syrisk overgangsregering, siger FNs særlige udsending, Lakhdar Brahimi onsdag, i det tætteste han indtil nu er kommet på et krav om præsidentens afgang, skriver Reuters.

Brahimi siger yderligere, at Geneve-fredsplanen stadig er »grundlaget for en løsning på konflikten i Syrien, der indtil videre har kostet 60.000 livet.

- Der findes ingen militær løsning og løsningen kan ikke vente til 2014. Den skal komme i 2013, siger Brahimi.

Han betegner Assads tale tidligere i denne uge som »kompromisløs«.

- Talen gav ingen indrømmelser, men indeholdt et løfte om aldrig at tale med fjenderne, som præsidenten betegner som terrorister og vestlige marionetter, siger Brahimi.

Han siger, at han taler til alle parter i konflikten, når han opfordrer til en løsning for ofrenes skyld.

- Jeg siger til alle syrere - om de er soldater, præsidenten eller embedsmænd - at indrømmelser er nødvendige for at løse denne situation.

Brahimi rejser torsdag til Geneve for at mødes med den russiske viceudenrigsminister Mikhail Bogdanov og USAs viceudenrigsminister William Burns, som støtter hver deres side i konflikten.

Han siger, at både opoppositionen og Assad må acceptere Geneve-fredsplanen og implementere den.

- Som selvfølgelig kræver en våbenhvile, siger Brahimi.

I et interview med BBC siger Brahimi, at han mener syrerne føler, at 40 år med den samme familie ved magten er lidt for længe.

Hans kommentarer blev modtaget med glæde af oppositionen, som længe har været vrede over Brahimis manglende evne til at stå fast på en fremtidig løsning for landet, som ikke inkluderer præsident Assad.

Bashar al-Assad overtog magten i 2000 efter sin far Hafez, som kom til magten ved et militærkup i 1970.

Brahimi siger til BBC, at Assad har fortalt ham, at han ønskede at stille op til genvalg i 2014, men Brahimi siger, at krisen skal løses inden udgangen af 2013, »da der ellers ikke vil være et Syrien«.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.