Alia var kun 14 år, da hun i 2015 blev gift med sin fætter Amir i en flygtningelejr i Libanon. Da det nygifte par sidste år forlod Libanon til fordel for Tyskland, fik Alias unge alder imidlertid de tyske myndigheder til at interessere sig for ægteskabet.

I september sidste år valgte en domstol i Aschaffenburg nær Frankfurt at skille Alia fra sin ægtemand og gøre de lokale ung­doms­myndigheder til hendes værge. Alias ægtemand nægtede at acceptere afgørelsen og appellerede derfor dommen, der i maj i år blev omstødt af en domstol i Bamberg med henvisning til, at ægteskabet mellem Alia og hendes fætter blev indgået lovligt og uden tvang i Libanon, skriver avisen Bayern-Kurier.

Alia er ikke den eneste barnebrud i Tyskland. Blandt de mange flygtninge og migranter, der siden efteråret er ankommet til Tyskland, befinder der sig flere hundrede barnebrude, skriver den tyske avis BILD med henvisning til officielle statistikker i de tyske delstater. I de fleste tilfælde er der tale om mindreårige piger, der er blevet bortgiftet til en voksen mand, før de kom til Tyskland.

Derfor vil den tyske regering nu skærpe lovgivningen med et forslag om at hæve minimumsalderen for ægteskab til 18 år samt muligvis stryge den del af tysk lov, der anerkender ægteskaber indgået med eller mellem mindreårige i udlandet.

»Ingen skal kunne tvinges til ægteskab, og da slet ikke mindreårige piger,« udtaler den tyske familieminister Manuela Schwesig (SPD) til BILD.

»Vi kan ikke acceptere tvangsægteskaber. Sagerne viser, at børns og unges rettigheder også må gælde for flygtningebørn«.

Ministre vil lukke juridiske huller

Med andre ord ser det ud til, at Tyskland er klar til at følge Danmark, hvor debatten om barnebrude blussede op i januar. Efter en optælling af barnebrude på de danske asylcentre besluttede integrationsminister Inger Støjberg (V), at mindreårige asylansøgere ikke må bo med deres ægtefæller på asylcentrene.

Friske tal viser, at problemerne med ægteskaber mellem mindreårige og voksne flygtninge og migranter også præger de tyske asylcentre. Myndighederne i Bayern har frem til slutningen af april registreret 161 ægteskaber mellem asylansøgere, hvor bruden var yngre end 16 år, og 550 tilfælde, hvor bruden var under 18 år. I delstaten Baden-Württemberg har myndighederne optalt 177 barnebrude, mens Nordrhein-Westfalen har registreret 188 ægteskaber mellem voksne mænd og mindreårige piger. Også i delstaten Hessen har myndighederne ifølge BILD registreret en stigning i antallet af »arabiske flygtninge«, der er gift med mindreårige.

De tyske delstaters justitsministre er nu gået sammen om at kræve øjeblikkelige lovændringer. I Tyskland skal personer over 16 år både have tilladelse fra egen familie og fra en familiedomstol, såfremt de ønsker at gifte sig med en myndig partner. I øjeblikket anerkender tysk lov derimod ægteskaber, der er indgået på lovlig vis i udlandet. Nu ønsker tyske politikere så at lukke dette juridiske smuthul, der har muliggjort en stigning i antallet af barnebrude på tysk jord.

»Vi har ikke noget retligt grundlag for i Tyskland at forbyde det, som vi anser for uanstændigt,« siger Thomas Kutschaty, indenrigsminister i delstaten Nordrhein-Westfalen til avisen BILD.

Ægteskaber er ofte en social forsikring

Eksperter og nødhjælpsorganisationer forklarer stigningen i antallet af barnebrude blandt syriske flygtninge i Tyskland med konsekvenserne af den syriske borgerkrig. Før krigen blev mindst af 13 procent af ægteskaber indgået med eller mellem mindreårige. I dag vurderer hjælpeorganisationen S.O.S. Børnebyerne, at mindst 51 procent af syriske ægteskaber er indgået med eller mellem mindreårige.

Ifølge S.O.S. Børnebyerne er der tale om en praksis, der er hyppigst udbredt blandt syrere i flygtningelejrene i Libanon, Irak og Tyrkiet. Oftest vælger forældre til barnebrudene at arrangere ægteskaber som en slags social forsikring.

»Ægteskabet skal hjælpe deres døtre i den usikre og ustabile flugtsituation, det skal sikre dem finansielt, men også fysisk og skal beskytte deres ære. Ofte bliver der betalt medgift til forældrene for overhovedet at opnå tilladelse til ægteskabet. Derfor er fattigdom desværre en hyppig grund for syriske forældre til at bortgifte deres døtre,« forklarer Al-Dalli, der som chef for S.O.S. Børnebyerne i Mellemøsten støtter et forbud mod barnebrude i Tyskland, i en pressemeddelelse. Noget tyder dog på, at sagen om Alia først vil blive afgjort senere – ved den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe.

Alia er ikke pigens rigtige navn – navnet er ændret af avisen Bayern-Kurier