Lyt til artiklen

Hvad skete der før og under stormløbet mod kongresbygningen i Washington, D.C. den 6. januar? Det kulegraver et udvalg i øjeblikket, hvortil adskillige vidneafhøringer er blevet foretaget.

Og nu begynder transskriptionerne at blive offentliggjort.

Af blandt andre Kayleigh McEnany, der som pressechef i Det Hvide Hus var en af Donald Trumps nærmeste, da stormløbet fandt sted.

Ifølge udskrifter deltog McEnany i Trumps afsked som præsident 6. januar, hvorefter hun vendte tilbage til Det Hvide Hus for at spise frokost. Det var først her, hun blev bekendt med stormløbet.

Kayleigh McEnany og Donald Trump.
Kayleigh McEnany og Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN
Vis mere

Under frokosten fik hun et chok, da en CBS-journalist »stormede« ind og ville høre hendes tanker om det, der foregik ved Kongressen, skriver CNN.

McEnany var »slet ikke forberedt på det, hun nu skulle forholde sig til«, men gav beskeden videre til Det Hvide Hus.

Samtidig begyndte pressekollegaer i Det Hvide Hus at spørge til, hvorvidt man havde en kommentar.

Liz Cheney, som er med til at kulegrave forløbet, og som interviewede McEnany, har ifølge udskrifterne stillet spørgsmål ved McEnanys evne til at reagere på en »tydelig hasteopgave«.

»Du fik en sms om, at folk stormer Kongressen. Og du spiste bare en kalkunsandwich uden at gøre noget?« skulle Cheney havde sagt ifølge CNN.

Den påstand afviser den nu tidligere pressechef. Hun hævder, at beskeden blev sendt til hendes personlige telefon, som var på kontoret, hvorfor hun ikke så beskeden.

»Jeg ville på ingen måde have spist frokost, hvis jeg vidste, Kongressen blev angrebet.«

Komiteen, der har kulegravet 6. januar-optøjerne, består af syv demokrater og to republikanere. De to republikanere er Liz Cheney og Adam Kinzinger, som begge er modstandere af Trump.

Også Trumps datter Ivanka Trump er blevet afhørt, ligesom det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Jamie Raskin er det. Han er overbevist om, at Trump bliver straffet for optøjerne.