Søndag er det et år siden, at den 18-årige afroamerikaner Michael Brown blev skudt og dræbt af en hvid betjent. Hjembyen mindes teenageren sammen med resten af USA.

USA: Flere hundrede mennesker er søndag samlet i Ferguson i den amerikanske delstat Missouri for at markere årsdagen for den skudepisode, der ledte til døden for den ubevæbnede sorte teenager Michael Brown.

Selvom det langt fra var første - eller sidste - gang, en afroamerikansk borger er blevet dræbt af en hvid betjent, udløste den 18-åriges død voldsomme demonstrationer og en national debat om race og retfærdighed.

Søndag har både hvide, sorte, gamle og unge været samlet på det sted i den sorte bydel St. Louis, hvor Michael Brown blev skudt 9. august 2014.

Søndagens mindeoptog har blandt andet holdt 4,5 minuts stilhed for at markere de 4,5 minut, Michael Brown lå på gaden, efter han var blevet skudt. Herefter blev to hvide duer sluppet løs.

Udover månedsvis med demonstrationer, optøjer og brandstiftelser, gav Michael Browns død også liv til den nye bevægelse »Black Lives Matter« (sorte liv tæller, red.), der kæmper for en bedre behandling af minoriteter.

Med søndagens mindemarch vil de ikke bare mindes Michael Brown, men også de talrige andre sorte borgere, der gennem årene er blevet dræbt af hvide betjente. Fredag blev listen et navn rigere, da den ubevæbnede 19-årige Christian Taylor - en sort studerende - blev skudt af en hvid betjent i Arlington, Texas.

Politiet har forklaret, at Taylor blev skudt, da betjente efterforskede et indbrud ved en bilforhandler i Dallas.

De unge drenge vil ikke blive glemt, lyder beskeden søndag fra demonstranterne. En af dem er 51-årige Hazel Bland, der bor i det lejlighedskompleks, hvor Michael Brown blev dræbt for et år siden. Hun tænker på skyderiet hver eneste dag.

»Det er virkelig trist. Du tror ikke, at det vil ske - at disse betjente dræber alle disse mennesker. Jeg hader virkelig, at det er sket,« siger hun til Reuters.

Også Michael Browns far, Michael Brown Senior, deltager i mindehøjtidelighederne - iført en T-shirt med et billede af sin søn og teksten »Chosen for Change«.

»Jeg er ked af det hver dag. Men jeg forsøger at gøre det ubehageligt for folk, der tror, at det er i orden at gøre den slags,« siger faren ifølge Reuters.

Myndighederne har slået fast, at betjenten Darren Wilson ikke brød nogen lov, da han affyrede det dræbende skud mod Michael Brown. Men samtidig har myndighedernes revision også slået fast, at politiet i Ferguson i årevis har forsømt at respektere byens sorte borgeres rettigheder.

Beboerne i Ferguson er ikke de eneste, der mindes Michael Brown. Der er også planlagt demonstrationer og mindehøjtideligheder i andre amerikanske delstater - blandt andet i New York.