Millioner af mennesker ventes onsdag at gå på gaden i det sydlige Europa i en fælleseuropæisk demonstration mod arbejdsløshed og offentlige besparelser.

- Proletarer i alle lande, foren jer.

Sådan sluttede afdøde Karl Marx sit berømte kommunistiske manifest af, og onsdag vil en stor del af Europas arbejdere følge opfordringen.

Der er der nemlig lagt op til aktions- og solidaritetsdag på tværs af Europa, og det indebærer demonstrationer og generalstrejker mod den stigende arbejdsløshed og de omfattende offentlige besparelser, skriver BBC på sin hjemmeside. Ifølge den britiske TV-kanal er intet mindre end 40 forskellige grupperinger fra 23 europæiske lande involveret i onsdagens demonstrationer, som især vil finde sted i Sydeuropa.

I lande som Spanien, Grækenland, Portugal og Italien ventes millioner af mennesker på gaden, og der er også planlagt demonstrationer i Belgien, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og en række af EUs øststater.

Onsdagens aktion, som ventes at lamme trafikken på store dele af kontinentet, sker blandet andet på opfordring fra den europæiske arbejdstagerorganisation European Trade Union Confederation.

Den opfordrer i en pressemeddelelse de europæiske ledere til at skrue ned for spareblusset.

- Besparelser er en total blindgyde, som skal ophæves, skriver organisationen i en pressemeddelelse, som BBC har set.

Samtidig opfordrer European Trade Union Confederation politikerne til at gribe ind og gøre noget ved arbejdsløsheden.

- Formålet med denne europæiske aktions- og solidaritetsdag er at få Europas ledere til at vise deres vilje til virkelig at tage fat om de forringede beskæftigelsesmuligheder og for at få dem til at reagere på den stigende sociale angst, som de europæiske borgere føler, skriver European Trade Union Confederation på sin hjemmeside.

I det gældsplagede Grækenland er der varslet en omfattende generalstrejke, det bliver den tredje af sin art på blot to måneder.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.