Problemer med at håndtere flygtningekrisen i EU sætter stadig solidariteten under pres internt i EU.

Bruxelles: Tyrkiet bliver ifølge EU-præsident Donald Tusk inviteret til særtopmøde i Bruxelles i begyndelsen af marts. Det siger Tusk på et pressemøde, efter at EU-landenes stats- og regeringschefer på deres topmøde torsdag aften har haft en uventet lang og ophedet debat om håndteringen af flygtningekrisen.

Topmødet med Tyrkiet bliver formentlig afholdt 5. eller 6. marts i Bruxelles, og selv om detaljerne endnu ikke er helt på plads, lyder det ifølge flere diplomatiske kilder til, at der bliver tale om et topmøde med deltagelse af samtlige 28 EU-landes ledere.

Det er blot to uger inden et allerede planlagt EU-topmøde, der også skal handle om migrantkrisen.

EU og Tyrkiet er tidligere enedes om at styrke samarbejdet for at prøve at lægge en dæmper på tilstrømningen af folk til Europa. Men det går trægt med at gennemføre de tiltag, der skal sikre, at flere af dem bliver i Tyrkiet og får rimelige forhold der.

- Aftalen med Tyrkiet er fortsat en prioritet, siger Tusk.

Det var egentlig meningen, at den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, skulle have været i Bruxelles og holde møder med en del af EU-landene som optakt til denne uges topmøde. Men han aflyste efter et bombeanslag i den tyrkiske hovedstad, Ankara, onsdag.

EU-ledernes debat om migration blev torsdag aften uventet lang og ophedet, efter at Østrigs regering dagen før topmødet præsenterede en række kontroversielle stramninger ved grænsen.

Østrig vil dels begrænse det antal asylansøgere, landet kan acceptere per dag, til 80. Og der skal også være et loft for, hvor mange der får lov til at rejse gennem landet med henblik på at søge asyl i lande længere mod nord.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, har i et brev til den østrigske regering kaldt stramningerne ulovlige.

Både Tusk og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, understreger i korte erklæringer til pressen natten til fredag også, at det ikke nytter noget, at de enkelte EU-lande hver for sig forsøger at løse de problemer, de står overfor.

- Det kan ikke anbefales, at lande går solo. Der er nødt til at være en europæisk håndtering af migrantkrisen, siger en tydeligt træt Juncker.

- Vi må undgå at få plan A, B og C. Det giver overhovedet ingen mening, og det skaber bare splid, siger EU-præsident Donald Tusk.

- Vi er nødt til at respektere de regler og love, vi har vedtaget i fællesskab. Vi må gradvist komme tilbage til en situation, hvor alle medlemmer af Schengen fuldt ud overholder Schengens grænsekodeks, siger Tusk.

/ritzau/