Der er uenighed blandt de største grupper i EU-Parlamentet, når det handler om retsstatsprincippet i Malta.

Strasbourg. EU-Kommissionen bør handle og indlede en dialog med Malta om retsstatens principper efter mordet på den kritiske blogger Daphne Caruana Galizia.

Det mener Esteban Gonzales Pons, der er medlem af EU-Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe.

- Jeg skammer mig. Uden det her mord ville vi ikke vide, hvad der egentlig sker på Malta, siger han.

Politimyndighederne undgår at undersøge sager om korruption og skattesvindel, fordi de er har bånd til regeringen, mener parlamentarikeren.

- Det drejer sig om magtens tredeling og retsstatsprincippet i Europa. Vi må forsvare vores journalisters pressefrihed, siger han.

Debatten blev programsat i kølvandet på drabet på den kritiske journalist og blogger Daphne Caruana Galizia.

Hun har tidligere beskyldt Maltas regering for korruption og blev 16. oktober dræbt af en kraftig bilbombe.

Drabet har ført til en stigende bekymring i parlamentet for, at frihedsrettighederne bliver indskrænket i den lille østat.

Men den socialdemokratiske gruppe, der er den næststørste i parlamentet, mener derimod ikke, at man bør gå så drastisk til værks.

Drabet er bekymrende, og det samme er det, at Malta er et skattelyland, påpeger den danske parlamentariker Christel Schaldemose (S).

- Men Malta er ikke Ungarn, Malta er ikke Polen. Malta er i dialog med resten af EU. Malta har rakt ud og bedt om hjælp.

- Lad os bruge den dialog til at hjælpe Malta med at få opklaret mordet, og med at finde ud af, hvordan man beskytter journalister bedre, får stoppet skattely og i øvrigt bistå til at styrke retsstatsprincipperne, siger hun.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, der også deltog i debatten kommenterede ikke direkte på retsstaten i Malta.

Han opfordrede igen til, at de maltesiske myndigheder skulle komme til bunds i drabssagen.

Efter debatten blev der afholdt en ceremoni, hvor parlamentet navngav presselokalet i deres hovedkvarter efter den maltesiske journalist.

Onsdag skal parlamentet stemme om en beslutning, der handler om politiets uafhængighed på øen, og som rejser alvorlige bekymringer for retsstaten, demokratiet og de grundlæggende rettigheder på Malta.

/ritzau/