Et strategisk kompas for sikkerhed og forsvar skal være klar til marts næste år, siger EU-præsident.

EU-landene er enige om, at forsvaret mod cybertrusler skal styrkes, fortæller EU-præsident Charles Michel efter et topmøde fredag.

Desuden skal EU i marts 2022 have et "strategisk kompas" for forsvar og sikkerhed, uddyber han.

- Vi vil agere mere strategisk for at forsvare vores interesser og fremme vores værdier, siger Michel på et pressemøde fredag i Bruxelles.

Kompasset skal "lede den videre implementering af tiltag i EU" i relation til sikkerhed og forsvar. Det skal sætte rammer for, hvad EU skal. Men også for, hvad EU ikke skal.

Det bygger på en analyse af trusler mod unionen, der blev udarbejdet i 2020.

En af de konstante trusler mod EU er cyberangreb. Forsvaret mod disse skal være stærkere. Det er stats- og regeringscheferne enige om.

- Da antallet af cyberangreb er stigende, skal vi styrke vores cyberforsvar og cybersikkerhed. Desuden vil vi optrappe samarbejdet om at bekæmpe hybride trusler og misinformation.

I konklusioner fra topmødet, der foregik på video på grund af coronavirus, hedder det blandt andet:

- I lyset af det voksende antal cyberangreb og kompleksiteten af disse vil vi styrke Europas cyberforsvar og modstandskraft.

Stats- og regeringscheferne vil se fremskridt på det samarbejde om cyberkrisestyring, der blev præsenteret i december 2020, til sommer.

Samtidig vil de se en snarlig opdatering af et EU-direktiv om sikkerhed i netværk og informationssystemer (NIS 2).

Private virksomheder og alle relevante aktører skal desuden involveres i et styrket samarbejde om bekæmpelsen af misinformation på nettet.

Nato-chef Jens Stoltenberg deltog også på fredagens topmøde.

EU's stats- og regeringschefer drøftede også samarbejdet med USA, efter at Joe Biden har overtaget som præsident fra Donald Trump i januar.

- Vi er engageret i et tæt samarbejde med Nato. Et stærkere Europa giver et stærkere Nato. Vi ser frem til at samarbejde med den ny administration i USA. Og herunder en tæt dialog om sikkerhed og forsvar, siger Michel.

/ritzau/