Theresa Mays brexit-tale viser vilje til at bevæge sig fremad, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier.

Bruxelles. EU hilser den konstruktive tone velkommen i den tale, som Theresa May fredag har holdt om vejen videre frem for den britiske exit.

Men EU's chefforhandler, Michel Barnier, efterlyser stadig mange svar fra Storbritannien, før der kan ske "meningsfulde fremskridt".

- Premierminister Theresa May har givet udtryk for en positiv ånd, hvilket også er Den Europæiske Unions ånd i disse unikke forhandlinger, siger Michel Barnier.

- Talen viser en vilje til at bevæge sig fremad, siger han i en skriftlig udtalelse.

Når den fjerde runde i exit-forhandlingerne starter i Bruxelles på mandag, vil Barnier forsøge at få større klarhed over, hvad det er, briterne nu foreslår.

Blandt andet siger Theresa May, at intet EU-land skal betale mere til EU-budgettet eller modtage mindre på grund af den britiske exit.

- Vi er klar til at diskutere den konkrete betydning af dette løfte, siger Michel Barnier.

Det skal blandt andet vurderes, om det dækker alle de forpligtelser, som Storbritannien har påtaget sig som EU-medlem, siger han.

Men talen skaber ikke klarhed over, hvordan brexit kan undgå at få utilsigtede konsekvenser for Irland og fredsaftalen i Nordirland, mener han.

Til gengæld ser Barnier lyspunkter, når det gælder om at sikre de fremtidige rettigheder for EU-borgere i Storbritannien.

- Premierminister Mays udtalelser er et skridt fremad, siger han.

Men nu må de oversættes til en præcis forhandlingsposition, lyder det fra EU-forhandleren.

Han siger, at Storbritannien nu for første gang beder om en overgangsordning, der skal træde i kraft efter exit i marts 2019 og vare i to år.

Det er op til lederne af de 27 lande, der bliver i EU, at sige god for det.

Men jo før der bliver enighed om betingelserne for den britiske exit, jo før kan forhandlingerne om det fremtidige forhold begynde, siger Barnier.

Planen er, at EU27-landene på et topmøde i oktober skal afgøre, om der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om exitbetingelserne.

Hvis der er det, kan forhandlingerne om fremtidens forhold gå i gang.

Men mange i Bruxelles mener, at det hele går så langsomt, at den beslutning ender med at blive udskudt til december.

I Europa-Parlamentet, der skal være med til at godkende exitaftalen, er modtagelsen kølig.

Lederen af parlamentets største gruppe, den konservative Manfred Weber, skriver på Twitter, at talen ikke giver mere klarhed over, hvad briterne vil.

- Jeg er endnu mere bekymret nu, skriver Weber.

/ritzau/