Polen må ikke rejse disciplinærsag mod dommere, som har fået afvist svar på spørgsmål, siger EU-Domstolen.

To polske dommere kan ikke få EU-Domstolens svar på, om en polsk retsreform, der gør det muligt at indlede disciplinærsager mod dommere, er lovlig.

EU-Domstolen vil ikke behandle spørgsmålet i forhold til de to sager, da de ikke omhandler fortolkning af EU-lov. Det skriver domstolen torsdag.

Dommerne har ikke bedt om en fortolkning af EU-lov i forhold til de konkrete sager. Derimod bruger de sagerne til at stille et spørgsmål om disciplinærordningen. Det kan EU-Domstolen ikke besvare.

Samtidig siger EU-Domstolen dog, at det faktum, at sagen afvises, ikke må føre til, at der åbnes en sådan disciplinærsag mod dommerne.

"Faktisk" vil udsigten "til et sådan disciplinærsag sandsynligvis underminere" de berørte dommeres evne til "effektivt at fælde domme", skriver EU-Domstolen.

Polen har gennemført en række reformer af retssystemet de seneste år. EU-Kommissionen, som mener, at nogle af dem er i strid med EU-regler, har kritiseret den polske regering.

Kommissionen har rejst sager om traktatbrud mod Polen og også bragt EU-Domstolen på banen.

EU-Kommissionen har også indledt en artikel 7-procedure mod Polen. Det kan føre til, at man tager stemmeretten fra et EU-land. Men det kræver enstemmighed, og det er der ingen udsigt til.

I den konkrete sag, som EU-Domstolen har afvist, havde dommerne Ewa Maiejewska og Igor Tuleya bedt om "præjudicielle afgørelser".

Det er fortolkninger, som domstole i alle EU-lande kan bede EU-Domstolen om. Men de kan kun få den, hvis de har brug for en fortolkning af EU-retten, og - understreges det - hvis de står og skal fælde dom i en konkret sag.

De to dommere var bekymrede for, at domme, som de skulle fælde, kunne føre til disciplinærsager imod dem.

En af sagerne omhandler en strid mellem byen Lowicz og det polske finansministerium om betaling af offentlige midler.

Den anden omhandler, om tre dømte kriminelle, som har samarbejdet med de polske myndigheder, skal løslades før tid.

Dommerne frygter, at retsreform kan betyde, at dommere fjernes fra posten, hvis de dømmer imod regeringens ønske. De frygter samtidig, at dommere af frygt for disciplinærordningen vil lade sig påvirke.

/ritzau/