En familie vil kunne løfte bevisbyrden mod en hepatitis B-vaccineproducent, vurderer EU-Domstolen.

Luxembourg. Det er muligt for en fransk familie at bevise, at der er sammenhæng mellem en vaccine mod hepatitis B og sygdommen sklerose.

Der vurderer EU-Domstolen i en dom onsdag.

Familien har lagt sag an mod vaccineproducenten Sanofi Pasteur MSD, der stod bag en hepatitis B-vaccine, som et medlem af familien blev givet i 1999.

Kort efter udviklede han symptomer på sklerose og fik konstateret sygdommen i 2000. En sygdom som han senere døde af i 2011.

Familien har siden lagt sag an mod Sanofi Pasteur MSD - et firma der eksisterede i Europa til udgangen af 2016.

De tabte i første omgang ved appeldomstolen i Frankrig, fordi de ikke kunne fremlægge videnskabeligt bevis for sammenhængen.

Men senere er sagen blevet anket til kassationsdomstolen i Frankrig. Denne domstol har bedt om vejledning hos EU-Domstolen.

De har spurgt, om familien kan løfte bevisbyrden uden at kunne påvise videnskabelig enhed omkring sammenhængen mellem vaccinen og sklerose.

Og her finder EU-Domstolen, at familien har tilstrækkeligt med beviser. Også selv om de ikke kan bakke deres antagelser op med enslydende videnskabelige undersøgelser.

- I nærværende sag fastslår Domstolen, at den tidsmæssige nærhed mellem indsprøjtningen af en vaccine og en sygdoms indtræden, manglen på personlige og familiære fortilfælde i forbindelse med denne sygdom og et betydeligt antal registrerede tilfælde af sygdommens indtræden efter sådanne indsprøjtninger kan udgøre indikationer, som kan danne grundlag for en national rets konklusion om, at en skadelidt har løftet sin bevisbyrde, lyder det i dommen.

Sammenhængen mellem hepatitis B-vaccinen og sklerose har været debatteret i adskillige år. Men forskere har ikke kunnet bevise en sammenhæng.

Herhjemme har man haft lignende diskussioner med andre vacciner om eventuelle bivirkninger. Senest set med debatten om hpv-vaccinen.

Her er der heller ikke videnskabeligt bevis for en sammenhæng mellem bivirkninger og vaccinen. Men adskillige vaccinerede piger har hævdet, at de er blevet invaliderede af vaccinen.

/ritzau/