Skovhugst i Bialowieza-skoven overtræder EU's love og kan skade beskyttede dyr, mener EU-Domstolen.

Luxembourg. Polen må ikke genoptage sin omfattende fældning af træer i Bialowieza-skoven, der er en af Europas sidste urskove.

Skovhugsten er en overtrædelse af EU's love og kan forringe yngleområderne for beskyttede dyr, fastslår EU-Domstolen tirsdag.

Polen har med skovhugsten, der især skal være gået ud over skovens insekter og fugle, tilsidesat sine forpligtelser til at beskytte området og dets dyrebestand.

Ifølge Polen skyldtes den omfattende fældning vedligeholdelse af den 150.000 hektar store skov, der var invaderet af barkbiller og udgjorde en trussel mod den offentlige sikkerhed.

På et område, der udgør knap 34.000 hektar, begyndte Polen af denne grund at fjerne døde træer, og træer der var angrebet af biller.

Men billen udgør ifølge en skovforvaltningsplan ikke en fare for det område, hvor Polen ville tredoble skovhugsten frem til 2021.

Af denne grund fandt EU-Domstolen forklaringen utilstrækkelig. Domstolen bakker dermed op om EU-Kommissionen, der i juli sidste år valgte at slæbe Polen i retten for skovhugsten.

Mens retten behandlede sagen, blev et forbud mod yderligere skovhugst udstedt, hvilket Polen dog ikke valgte at efterkomme.

Det fik i november domstolen til at true med dagbøder på mindst 100.000 euro, knap cirka 750.000 kroner, hvis fældningen ikke stoppede øjeblikkeligt.

Det er langt fra første gang, at Polens nationalkonservative regering er på kant med EU.

Blandt andet bliver retsstatens principper ifølge EU-Kommissionen overtrådt af en række omstridte reformer af det polske retsvæsen.

Men i sagen om træfældningen i Bialowieza-urskoven vil Polen respektere EU-dommen, oplyser en talsmand fra miljøministeriet.

- Vi venter på detaljer fra den officielle afgørelse. Som tidligere erklæret, vil Polen efterkomme domstolens beslutning, siger talsmanden til nyhedsbureauet Reuters.

Bialowieza er en af Europas sidste urskove. Den er i forvejen et EU-beskyttet naturområde, mens dele af skoven også er beskyttet af Unesco som verdens naturarv.

Skoven er hjemsted for dyr, der ellers er udryddet i mange andre europæiske lande - blandt andet bisonoksen, der er Europas største pattedyr.

Ifølge miljøorganisationer har skovhugst allerede medført uoprettelige skader, men det er trods alt kun sket i et mindre område af det 10.000 år gamle økosystem.

/ritzau/