Efter skandaler i ING og Danske Bank lover kommissionsformand Jean-Claude Juncker en stærkere bankmyndighed.

Strasbourg. EU-Kommissionen er på vej med nye foranstaltninger, der lægger op til, at myndighederne på tværs af grænser kan bekæmpe hvidvask mere effektivt.

Det skal ske via et stærkere mandat til Den Europæiske Bankmyndighed (EBA).

Det siger EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i sin årlige tale "Unionens tilstand" i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Forslaget kommer i forlængelse af flere europæiske bankskandaler. En af dem er i Danske Bank, hvor store milliardbeløb ifølge interne undersøgelser skal være blevet vasket hvide i en estisk filial.

Kommissionen vil have nedsat en ny komité under Den Europæiske Bankmyndighed.

Komitéen skal styrke samarbejdet mellem de nationale myndigheders organer til bekæmpelse af hvidvask. Netop samarbejde har været et af de punkter, som EU's finanstilsyn har efterlyst i en intern rapport.

Desuden skal EBA med et nyt mandat ifølge EU-Kommissionen kunne bede efterforskere af hvidvask i et medlemsland om at undersøge potentielle lovbrud.

I forslaget hedder det, at bankmyndighedens mandat til bekæmpelse af hvidvask skal "tydeliggøres".

Det blev for nylig kendt, at EBA har færre end to faste medarbejdere til at arbejde med bekæmpelse af hvidvask.

Der nævnes ikke konkret i EU-Kommissionens forslag, hvad antallet af medarbejdere skal være. Men der lægges op til, at myndigheden skal have "passende" ressourcer.

Skandalerne i de europæiske banker har fået stor opmærksomhed i Europa-Parlamentet, som har krævet snarlig handling.

Jeppe Kofod (S), der leder Europa-Parlamentets særlige udvalg for skattesnyd, byder forslagene fra Juncker velkommen.

- Nu får vi en ekstra bagstopper, hvor EBA kan gribe ind direkte, hvis ikke de nationale finanstilsyn skrider ind over for problembanker. Det er vigtigt, siger Kofod i en skriftlig udtalelse.

Kommissionsformanden har lyttet til udvalget for skattesnyd, mener den danske socialdemokrat. Men der er en alvorlig mangel, påpeger han.

- Jeg må også sige, at hele sanktions- og strafdelen mangler. Det er en kæmpe svaghed ved forslaget, siger Jeppe Kofod, som også har taletid i debatten om "Unionens tilstand".

/ritzau/