EU-Kommissionen foreslår 4,9 procents stigning i budgettet, men flere lande siger, det er helt ude i hampen.

EU-Kommissionen foreslår, at EU's budget i 2012 vokser med næsten fem procent. Men der er på forhånd lagt op til et slagsmål. En række lande mener nemlig, det vil være et forkert signal på et tidspunkt, hvor regeringer må skære i de nationale budgetter.

EU's budgetkommissær, Janusz Lewandowski, beskriver budgetforsalget som "en delikat balanceakt, der kombinerer besparelser og vækstfremmende tiltag for 500 millioner europæere".

Men han erkender, at forhandlingerne om budgettet vil blive vanskelige.

Tilvæksten er 6,2 milliarder euro til et samlet budget på 132,7 milliarder euro (990 milliarder kroner).

Forslaget kritiseres af flere medlemslande.

- En stigning på 4,9 procent er ikke acceptabelt for os, siger en talsmand for den britiske regering.

Hollands finansminister, Jan Kees de Jager, mener, det foreslåede budget "er helt ude af proportioner".

- Hvordan skal vi forklare vore borgere, der er tvunget til at spænde livremmen ind, at det europæiske budget fortsætter med at vokse, spørger han.

Det er den britiske premierminister, David, Cameron, der har ført an i kritikken af EU-Kommissionen, og han har fået følgeskab af Frankrig, Tyskland, Finland og Holland. De fem lande bidrager til halvdelen af EU's budget.

Budgettet skal nu til forhandling blandt de 27 medlemsstater og behandles af Europa-Parlamentet.

Budgetkommissær Lewandowski forsvarer det fremlagte budget og siger, at det indeholder beskæring og eliminering af en række programmer, og at der er tilført tre milliarder euro til projekter, der understøtter beskæftigelsen og EU's udenrigspolitiske rolle.

Kommissionen har bedt om en 8,4 procents stigning til 45,1 milliard euro til strukturfonde. De bruges primært til at udvikle de fattige regioner i EU og har i de senere år begunstiget de tidligere kommunistiske lande i Østeuropa.

/ritzau/AFP