Den baskiske selvstændighedsbevægelse ETA i Spanien oplyser, at den er parat til at drøfte en nedlæggelse, hvis visse betingelser bliver opfyldt.

SPANIEN: Spaniens militante baskiske selvstændighedsbevægelse ETA, der i årtier har kæmpet for et selvstændigt Baskerland, oplyser ifølge en erklæring på den baskiske avis Garas hjemmeside, at den er klar til at drøfte sin opløsning og til at forhandle med Frankrig og Spanien, hvis visse betingelser bliver opfyldt. Det skriver AAP ifølge theaustralian.com.au.

Gruppen, som sidste år sagde, at den havde lagt volden på hylden efter fire årtiers kamp for et uafhængigt hjemland, der har krævet mere end 800 menneskeliv, siger nu, at den er klar til at opløse sig, hvis blandt andet, baskiske fanger overføres til fængsler tættere på deres hjem. Ifølge erklæringen ønsker ETA at diskutere »formler og tidsplaner« for at bringe fangerne samt politiske flygtninge hjem.

Indtil lørdagens erklæring har ETA nægtet at annoncere sin opløsning, som Spanien og Frankrig ellers har krævet. Men svækket af en række anholdelser i netop Frankrig og Spanien i de seneste år, siger ETA nu, at den er parat til at »lytte til og analysere« forslag fra Madrid og Paris. I erklæringen oplyses det videre, at de to regeringer har »præcis viden« om ETAs holdninger.

Erklæringen vil blive offentliggjort i dens fulde længde i søndagens udgave af avisen Gara.

ETA er af både USA og EU placeret på en liste over terrororganisationer, og gruppen har fået skylden for drabene på 829 mennesker. Dens sidste angreb på spansk jord var i august 2009.

Gruppen har vedvarende krævet, at omkring 700 baskiske fanger, der sidder i fængsler over hele Spanien, bliver flyttet til fængsler i Baskerlandet, så de kan være tættere på deres familier.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.