Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Hans øjne flakkede mod højre.

Indtil da havde han svaret roligt og nøgternt på de mange spørgsmål. Men så ændrede hele hans holdning sig. Øjnene lynede kortvarigt. Den ukrainske præsident Zelenskyj blev vred.

Spørgsmålet, der gjorde den verdensberømte verdensleder ophidset, kom fra en dansk journalist på Berlingske.

Og det gik i grove træk på, om Zelenskyj vil være med til at lade ukrainere i russisk besatte områder deltage i afstemninger om deres ønskede tilhørsforhold.

Altså et valg mellem Rusland og Ukraine fra de personer, som endnu ikke var flygtet fra Kherson, Luhansk, Donetsk, Mariupol mv.

Fra at være rolig og afmålt i sine svar smed præsident Zelenskyj en sjælden gang sin rolige attitude og udskiftede den med noget, der minder om vrede.

»Synes du ikke, at det er mærkeligt, at Rusland igennem otte år er kommet til den ene ukrainske region efter den anden med våben i hånd og vil gennemføre folkeafstemninger, som er ulovlige i forhold til gældende international lov?« spurgte Zelenskyj.

»Det skal besluttes på en civil måde. Ikke med en folkeafstemning, som finder sted under tvang og i en situation, hvor landet er i krig, og civile udsættes for overgreb og trusler,« sagde han og fandt det helt tunge skyts frem:

»Synes du ikke, det minder om nazisme eller fascisme?« spurgte han direkte reporteren.

Den ukrainske præsident valgte så at beskrive de forfærdeligheder, han mener, den russiske hær begår i forbindelse med invasionen.

»Russerne dræber børn. Der er så vidt blevet dræbt 300 børn i Ukraine under krigen. De voldtager kvinder. De stjæler børn til russiske områder. Og så skulle vi give dem en afstemning, mens de bomber byer, dræber folk,« rasede Zelenskyj.

Og han fortsatte:

»Rusland har selv mange problemer derhjemme, så lad dem holde afstemninger i Rusland,« lød det videre.

Seancen udspillede sig tirsdag ved middagstid, hvor den ukrainske præsident ganske ekstraordinært havde sagt ja til at deltage i et pressemøde med danske journalister om den russiske invasion af hans hjemland.

Man kan gense dele af seancen i videoen øverst i artiklen.

Andre læser også