Kunne Erna Solberg have være nødsaget til at trække sig som norsk statsminister, hvis den nuværende aktieskandale var kommet frem, mens hun regerede?

Det korte svar er ja.

Det siger hun i et interview med Dagbladet.

»Jeg afviser ikke, at det havde været en sag, der havde været vigtig nok til, at man skulle gå af, hvis man var statsminister,« siger hun og fortsætter:

»Man kan godt forestille sig, det havde været svært at blive siddende, fordi det ville have været direkte knyttet til den stilling, jeg havde dengang. Så det ville være en vurdering, vi skulle have foretaget på det tidspunkt.«

Hun pointerer dog også, at spørgsmålet er hypotetisk – for det ville komme an på, hvad de øvrige partier i så fald mente om sagen.

Erna Solberg har de seneste uger befundet sig i et regulært stormvejr.

Mens Erna Solberg havde travlt med at lede Norge fra 2013 til 2021, sad hendes mand, Sindre Finnes, på hjemmekontoret og handlede aktier.

Erna Solberg sammen med sin mand, Sindre Finnes.
Erna Solberg sammen med sin mand, Sindre Finnes. Foto: Lukas Barth/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

I alt foretog Sindre Finnes mere end 3.600 køb og salg af aktier, mens Erna Solberg var statsminister.

Det er problematisk, fordi manden havde aktier i flere af de selskaber, som Solberg på vegne af Norge forhandlede med, og hun har derfor reelt været inhabil i en lang række sager. Det har hun nu selv erkendt.

Sindre Finnes har selv vurderet, at han har tjent 1,8 millioner kroner på aktier, mens Erna Solberg var statsminister.

Selv har han også ment, at han i enkelte tilfælde blev svindlet. Blandt andet i en handel med investorer, som er knyttet til Hells Angles.

I Dagbladet-interviewet erkender Solberg, at hun har dårlig samvittighed over sagen.

Ikke desto mindre er hun fortsat partileder i Høyre og leder af oppositionen. Om det skal ændre sig, ved hun mere om, når »stormen har lagt sig«, som hun siger.

Erna Solberg har heller ikke tilkendegivet, om hun går efter at generobre nøglerne til statsministeriet ved valget i 2025.

55,7 procent af de adspurgte i en undersøgelse for Nettavisen mener imidlertid, at Erna Solberg bør trække sig som statsministerkandidat inden næste valg, skriver norske Børsen.

Hun mener dog, at opbakningen til hendes parti stadig er stor.

»Det vigtigste for folk er retningen for landet frem for personlige anliggender,« siger hun.