Modelfoto
Modelfoto

Influenza-sæsonen har været hård ved vores svenske naboer. 105 personer har været i intensiv behandling, hvoraf flere har været tilkoblet hjerte-lunge-maskiner. Derudover er otte døde.

Det skriver svenske Expressen.

De fleste af de smittede er mellem 40 og 65 år, og de døde var fra forskellige dele af landet. Syv af de otte personer, der døde af influenza, var i risikogruppen for at få alvorlige symptomer. Der er altså tale om ældre personer eller folk med kroniske sygdomme. De var mellem 50 og 80 år gamle.

rfergr

»Vi har nået toppen af influenza-epidemien. Vi håber, at det vender nu, men det kan fortsætte et par uger endnu,« siger Anna Sara Carnahan, der er epidemolog hos de svenske sundhedsmyndigheder. Hun afviser ikke, at flere kan miste livet.

Det svenske sygehusvæsen har ifølge mediet været presset på grund af de mange patienter, der har haft behov for at blive tilkoblet hjerte-lunge-maskiner.

Men skal danskerne så være bekymrede over, om vi bliver ramt af en lignende influenza-epidemi? Umiddelbart er svaret nej. Sådan lyder vurderingen fra Kåre Mølbak, der er afdelingschef på Statens Serum Institut. Ifølge ham er det for tidligt at lave en sikker konklusion på, hvorvidt den danske influenza-sæson har toppet, men:

»Jeg har svært ved at tro, vi får en alvorlig influenza-sæson i Danmark. Influenza kan være lidt uforudsigeligt, så man skal være forsigtig med at spå,« siger Kåre Mølbak til BT.

Sick woman-front

Han oplyser, at der hvert eneste år bliver indlagt patienter i Danmark på grund af influenza og nogle af disse i hjerte-lunge-maskiner. Men han indrømmer dog, at de 105 sygehusindlæggelser er mere, end man normalt hører om.

»Jeg vil ikke kategorisere den svenske influenza-sæson som meget alvorlig. Den er midt i skalaen,« siger han.

Hvis du selv bliver ramt af influenza, er det vigtigt, at du tager nogle dage hjemme. Det er også ekstra vigtigt, at du husker håndhygiejnen på eksempelvis arbejdet.

»Ta' et par dage under dynen, så man ikke smitter kolleger. De fleste overflader kan være med til at overføre virus eksempelvis via tastatur på din computer. Derfor er det vigtigt, at du får vasket dine hænder ofte,« fortæller Kåre Mølbak.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.