Verden er på vej mod 'begyndelsen på enden'.
Sådan lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA).
Men det er positivt ment. For i et indlæg hos Financial Times vurderer chef for energivagthunden, at den globale efterspørgsel af de fossile brændstoffer olie, gas og kul vil peake i de kommende år. Inden 2030.
For herefter permanent at gå tilbage.
»Verden er på nippet til et historisk vendepunkt,« vurderer IEA-direktør Fatih Birol:
»Det er første gang, at efterspørgslen ser ud til at toppe for hver enkelt af brændstofferne i dette årti. Det er tidligere end mange har forventet.«
I et særskilt interview med Financial Times lyder det videre om forudsigelserne, der vil blive fremlagt i en kommende rapport:
»Vi er vidner til begyndelsen på enden for æraen for fossile brændstoffer, og vi må forberede os på den næste æra,« siger Fatih Birol:
»Det viser, at klimapolitik virker.«
Han mener, at det hovedsageligt omstillingen til grøn energi, strukturelle ændringer i Kinas økonomi – og ikke mindst udbredelsen af elbiler, der har drevet udviklingen.
Der er dog også et 'men'.
For ifølge IEA-direktøren vil olie, gas og kul stadig være en del af verdens energiressourcer i mange år ud i fremtiden.
Og han påpeger, at den forventede nedgang for de fossile brændstoffer slet ikke er stejl nok til at holde den globale opvarmning under en stigning på 1,5 grader, som målet for den internationale klimaaftale lyder.
»Det vil kræve betydelig stærkere og hurtigere politisk handling fra politisk side,« lyder det fra Fatih Birol.