Spaniens tredjestørste bank flytter hovedsæde fra Barcelona til Valencia på grund af situationen i Catalonien.

Barcelona. Bestyrelsen i Spaniens tredjestørste bank, Caixabank, har besluttet at flytte sit hovedsæde fra Catalonien til Valencia.

Det bekræfter banken fredag aften.

Beslutningen om at flytte hovedsædet er truffet "i lyset af den aktuelle politiske og sociale situation i Catalonien", lyder det i en erklæring fra Caixabank ifølge Reuters.

Det kommer dagen efter, at Spaniens femtestørste bank, Sabadell, besluttede at flytte sit hovedkvarter i Barcelona længere sydpå til Alicante.

Ifølge spanske kommentatorer frygter bankerne, at separatister gør alvor af af løsrive Catalonien fra Spanien.

Der er risiko for, at Catalonien kan ryge helt uden af EU. Derfor er det for at komme i sikkerhed andre steder i Spanien. Så kan bankerne stadig operere under Den Europæiske Centralbanks beskyttende vinger og inden for EU's indre marked.

Andre virksomheder er på ved ud af Catalonien efter søndagens kaotiske folkeafstemning om løsrivelse, skriver de spanske medier.

Blandt dem er energiselskabet Gas Natural, der har hovedkvarter i Barcelona. Det har efter et bestyrelsesmøde fredag besluttet at flytte hovedsædet til Madrid.

Det endelige resultat efter søndagens folkeafstemning viser, at 90 stemte for løsrivelse af Catalonien. Stemmeprocenten var 43.

Spaniens forfatningsdomstol har erklæret afstemningen ulovlig, og den har forbudt et møde mandag i parlamentet. Her agtede separatisterne at udråbe et selvstændigt Catalonien.

/ritzau/