Talibans enøjede og mystiske leder i Afghanistan, Mullah Omar, blev onsdag af afghanske regeringskilder meldt død af helbredsproblemer.

Mullah Omar, der grundlægger af afghansk Taliban, har levet skjult siden 2001, hvor USA - som følge af angrebene 11.september - sendte store styrker til Afghanistan.

Og netop fordi Mullah Omar i så lang tid har været isoleret som leder, vil hans død ikke få den store betydning rent organisatorisk for Taleban. Det vurderer Lars Erslev Andersen, som er terrorekspert og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

»Mullah Omar har ikke haft fingeren på pulsen i lang tid, fordi han har været gemt væk uden mulighed for at kommunikere med folk. Så rent operativt får det ikke den store betydning. Men hvis han er død, skal Taliban finde en erstatning, og det kan blive svært, fordi Mullah Omar havde et meget stærk brand,« forklarer Lars Erslev Andersen.

Der findes få billeder af den enøjede leder Mullah Omar, hvis nøjagtige fødselsdato er offentligheden ukendt.
Der findes få billeder af den enøjede leder Mullah Omar, hvis nøjagtige fødselsdato er offentligheden ukendt. Foto: National Counterterrorism Center
Vis mere

Ifølge BBC's oplysninger skulle Mullah Omar være død af sygdom tilbage i 2013 på et hospital i Parkistan. Det er ikke første gang, at den mediesky leder meldes død.  En talsmand for præsident Barack Obama betegner dog de nye oplysninger om Taliban-lederens død som 'troværdige.'

Ifølge den danske terrorekspert har Mullah Omar gennem tiden haft den samme betydning for Taliban, som Osama Bin Laden havde for Al-Qaeda.

»Mullah Omar er den ultimative leder af afghansk Taliban og ligger næsten på niveau med Osama Bin Larden, når man taler om verdens mest eftersøgte personer. Han har været med fra begyndelsen, stået i spidsen for Afghanistan og har stor prestige, hvilket har gjort ham til en stærkt brand for Taleban,« siger Lars Erslev Andersen.

Mullah Omar og den tid tidligere al-Qaeda-leder Osama bin Laden var tæt knyttet, da de kæmpede sammen i 1980'erne i Afghanistan mod de sovjetiske besættelsestropper. Det var i den forbindelse, at Mullah Omar mistede synet på sit ene øje på grund af en granatsplint.

Som leder var Osama Bin Larden dog langt mere fremtrædende end Mullah Omar, forklarer Lars Erslev Andersen.

»Hvor Osama Bin Larden var en 'star,' har Mullah Omar været mere tilbageholdende og genert. Han levede af at være den diskrete leder, som sad nede bagved og dirigerede og ikke viste sig så meget frem,« siger han.

Taleban var onsdag ude at afvise, at deres leder var død. Kilder tæt på Taleban har dog samtidig fortalt til BBC, at de lige nu har intensive forhandlinger for at blive enige om en afløser for Mullah Omar.

Pakistans regering og sikkerhedstjenester har ikke formelt kommenteret på Mullah Omars død og har hidtil benægtet, at han skulle være i deres land.