Havde myndighederne i den amerikanske by Houston ændret på tre faktorer i forhold til byens indretning, kunne de voldsomme følger af orkanen Harvey, som i sidste uge ramte Texas, måske have været undgået, lyder det fra eksperter.

Dårlig byplanlægning i den amerikanske by Houston i Texas kan have været en af grundene til, at oversvømmelserne efter orkanen ’Harvey’ blev så voldsomme og ødelæggende. Sådan lyder vurderingen blandt andre fra professor Sam Brody, ekspert i by- og oversvømmelsesforvaltning ved Texas A&M Universitet, til CNN.

Sam Brody forklarer, at den stadigt stigende udvikling i indbyggertal og byggerier nemlig medfører, at jorden bygges til med brolagte pladser og kilometervis af asfalterede parkeringspladser og fortove. Det forvandler landjord til betonjungle, og gør det svært for nedbøren at forsvinde fra overfladen igen. I byer, som ligger ud til den Mexicanske Golf, hvor orkaner ofte har gode betingelser, kan byens indretning derfor være med til at redde liv. Men Houston, som netop er en af de byer, er slet ikke designet til at kunne håndtere den slags nedbør, som Harvey medførte, lyder det fra professoren. Han bakkes op af Bruce Stiftel, som er leder af Georgia Tech's School of Regional and City Planning. (uddannelsesinstitution for regional- og byplanlægning, red.), der mener, at myndighederne i Houston kunne »have gjort det meget bedre, end de har gjort.«

Harvey, som var en kategori 4-orkan, ramte kysten i Texas i sidste uge, og resulterede i mere end et helt års nedbør på blot fire døgn. Den mængde vand kunne byen ikke klare, så i disse dage ligner Houston mere et flodlandskab end en storby.

Foto: TANNEN MAURY
Vis mere

Evakueringsarbejdet i motorbåde er stadig i gang, og folk forsøger desperat at redde bare nogle af deres ejendele fra at blive slugt af vandmasserne ved at transportere dem på vandet med alt lige fra hobbygummibåde til luftmadrasser. Indtil videre har orkanen kostet 39 menneskeliv.

Folk bruger en luftmadras til at flyde på vandmasserne.
Folk bruger en luftmadras til at flyde på vandmasserne. Foto: JOE RAEDLE
Vis mere

Tre oversete faktorer

Der er ifølge eksperterne i CNNs artikel særligt tre punkter, som myndighederne i Houston kunne have kigget på for at have mindsket omfanget af Harveys ødelæggelser. Det drejer sig om byens indbyggertal, manglende regler på området samt opmærksomhed på risikoen for orkaner og vildt vejr i den generelle byplanlægning.

Siden 2001 er indbyggertallet i Houston ifølge CNN steget med 23 procent. Bare sidste år kom der 100.000 nye borgere til byen. Derfor skyder nye byggerier op overalt, som optager jordarealer, der ellers ville kunne have hjulpet med at absorbere nedbør. Derfor opfordrer professoren Sam Brody til, at Houston for fremtiden freder visse områder fra at blive bebygget.

Herunder kan du se billeder af Houston i hhv. år 1944 og nutid via Google Earth.

Derudover bør reglerne for kommende byggerier i højere grad tage højde for risikoen for oversvømmelser. For selvom Houston som nævnt ligger i risikozonen for voldsomt vejr, så har byen få regler - såkaldt zoneinddeling, for, hvor højt over jorden bygninger skal opføres før de er beskyttet mod oversvømmelser. Det fortæller Chad Berginnis, som er direktør i organisationen The Association of State Floodplain Managers (organisation arbejder for bedre forebyggelse og håndtering af hjælp i tilfælde af oversvømmelser, red.)

»Houston er på en måde blevet legendarisk for sin manglende zoneinddeling. Det er særligt vigtigt, fordi zoneindelingerne sikrer, at de lokale forvaltninger kan sige 'hør, disse områder er uegnet til bebyggelse,'« siger Chad Berginnis til CNN, og kalder de nationale indsatser og regler på området for tilfældigt sammensat. Han mener derfor, at lokalsamfundene bør gå skridtet videre og gøre mere end de nationale krav.

Sidst men ikke mindst peger eksperterne på, at selve byplanlægningen for Houston har været for dårlig.

For eksempel er der bygget beboelsesejendomme tæt op ad byens dæmninger, som skal aflede vandmasserne i tilfælde af oversvømmelser. Det betyder, at husene ligger lige midt i den rute, som vandet vil følge, når det flyder mod dæmningerne. Men de fleste af husene er bygget efter dæmningernes opførsel omkring 1930'erne. Og det er byggetilladelser som disse, der undrer professor Sam Brody, der kalder det »manglende langsigtet byplanlægning, som kan have katastrofale følger.«

Det amerikanske analysefirma Enki Research har anslået, at ødelæggelserne efter Harvey kommer til at løbe op i ca. 42 milliarder dollar. Det svarer til omkring 260 milliarder kroner.