Massemorderen Breiviks 1500 sider lange opfordring til drab på sagesløse er del af en stadig mere voldsom tone på den ekstreme højrefløj, siger eksperter.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er bedre at "dræbe for mange, end for få," står der i det 1.500 sider lange såkaldte manifest offentliggjort i kølvandet på det dobbelte terrorangreb i Norge fredag. Dokumentet er angiveligt forfattet af 32-årige Anders Breivik, der har erkendt at stå bag massemordet. Dokumentet er fyldt til randen med hadefulde udfald. 400.000 mennesker udråbes til "forrædere", der står bag en "kulturmarxistisk voldtægt af Europa". Det gælder ifølge massemorderen alle fra norske socialdemokrater og indvandrere til tyske konservative og britiske liberale og i det hele taget næsten samtlige politiske partier i Europa. LÆS OGSÅ: - Som tempelriddere må vi dræbe uden tøven, skriver han i en opfordring til at blive "martyr" og sætte sig "for bordenden i himmelens rige".

Over grænser

Hvis det usammenhængende dokument var blevet fundet for tre dage siden, så kunne det have været afskrevet som en gal hjernes tankespind. Men siden Anders Breivik fredag eftermiddag udløste det værste terrorangreb i Skandinavien i moderne tid, er politi og efterretningstjenester i Europa igang med at revurdere trusselsbilledet fra den ekstreme højrefløj. Det siger Søren Kragh Pedersen, pressechef i det europæiske politisamarbejde, Europol. - Det er må mange måder overraskende, at denne voldsomme hændelse udspringer af dette miljø, siger Søren Kragh Pedersen. LÆS OGSÅ: Der har ikke de senere år været lignende massakrer knyttet til højreekstreme grupper i Europa. Men Europol har bemærket stigende aktivitet og forsøg på rekruttering i det højreekstreme debatfora på nettet og via sociale medier. - Der er et livligt og voksende grænseoverskridende samarbejde mellem denne type organisationer, siger Søren Kragh Pedersen.

Nyt fænomen

I sit manifest hævder Anders Breivik at være en del af en sammenslutning af "korsriddere", der skulle have grundlagt en "hær" i London i 2002. Om det er andet end tankespind er umuligt at sige, påpeger Chris Holmsted Larsen, forsker i politisk ekstremisme ved Roskilde Universitetscenter. - Han har selvfølgelig ingen interesse i at fremstå som om, han er alene. Der forestår et efterretningsarbejde for at afdække, om der eksisterer en gruppe eller ej, siger Chris Holmsted Larsen. LÆS OGSÅ: Han påpeger samtidig, at en såkaldt "kulturkonservativ" ekstremisme, som den norske massemorder hævder at tilhøre, tilsyneladende er et nyt fænomon på det ekstreme højrefløj. - Manifestet er et miskmask af forskellige ting, hvor han i egen optik ikke ser sig selv som nazist, men som yderligtgående kulturkonservativ, siger Chris Holmsted Larsen.

Godt og ondt

I den mistænktes skriverier smelter islamisme sammen med Sovjetunionen, "multikulturalisme" og alle etablerede politiske partier, medier og hele uddannelsessystemet. - Det er en udbredt tænkning på politiske yderfløje. Mørke kræfter har overtaget og de må bekæmpes i en kamp mellem godt og ondt, siger Chris Holmsted Larsen. LÆS OGSÅ: Den kamp udkæmpes især gennem debatfora og videoer på nettet, hvor ekstreme grupper - uanset om det er Al-Qaeda eller højreekstremister - let kan sprede budskaber og rekruttere sympatisører. Og netop propagandaeffekten er tænkt ind fra starten i den massemorderiske aktion i Norge, påpeger han. - Man kan desværre godt frygte en effekt af det, hvis man sammenligner med skoleskyderier. De har jo spredt sig som ringe i vandet. Muligvis har denne seneste aktion dog en voldsomhed, som kan trække i den anden retning. Men der er ingen tvivl om, at der sidder andre, der i årevis har forsøgt at propagandere en racekrig, der kan forsøge at bygge videre på det, siger Chris Holmsted Larsen.