Når USA søndag vælger at udsende en advarsel til amerikanske statsborgere om 'muligheden for terrorangreb i Europa', sker det uden tvivl på en alvorlig baggrund. Det mener den svenske forsker i international terrorisme Magnus Ranstorp.

- Det er meget usædvanligt, at USA udsender sådan en advarsel. Det må betyde, at amerikanerne har underretninger om unormale aktiviteter, og at de ikke føler, at de har kontrol over situationen. Det er den alvorligste terroradvarsel, som USA har udsendt siden 2001, siger Magnus Ranstorp.

Sveriges sikkerhedspoliti, Säpo, forhøjede i fredags niveauet for terrortruslen mod landet ud fra en generel vurdering af 'en øget vilje og formåen til at begå en forbrydelse'. I Danmark har Politiets Efterretningstjenesten, PET, ikke ændret vurderingen af truslen, og Magnus Ranstorp mener da også, at PET har styr på situationen.

- Tingene kan hurtigt ændre sig, men ifølge meldingerne fra USA er truslerne i øjeblikket primært rettet mod Storbritannien, Frankrig og Tyskland. Men det betyder ikke, at Danmark ikke er et muligt terrormål. Der eksisterer en generel terrortrussel mod størstedelen af Europa, siger Magnus Ranstorp.

Alligevel mener han, at sandsynligheden for et større terrorangreb i Europa er lille, og at europæerne ikke skal lade sig skræmme.

- Agtpågivenhed er godt, men ikke frygt. Min bekymring går ikke kun på, om det vil lykkes at ramme Europa med at terrorangreb i stor skala men ligeså meget på, hvordan vi vil reagere, hvis det lykkes. Der er en risiko for, at vi vil overreagere og indføre overdreven kontrol og overvågning. Det er min fremtidsrædsel, siger Magnus Ranstorp.