Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det republikanske parti har efter nattens valg tabt flertallet i Repræsentanternes Hus. Og det får alvorlige konsekvenser for præsident Donald Trump.

»Præsident Trumps politiske projekt er afgået ved døden. Det er den store overskrift efter det her valg,« siger Søren Dal Rasmussen, indenrigsanalytiker ved Kongressen.com.

Han har fulgt valget på tæt hold i Washington.

»Demokraterne får en helt anden politisk indflydelse nu. Trumps forsøg på at fjerne Obamacare og lave en sundhedsreform kommer ikke til at ske nu. Skattelettelser og hans regressive skattepolitik kommer heller ikke til at ske. Og nu skal han også bruge demokratiske stemmer, når han skal lave finanslov en gang om året,« siger Søren Dal Rasmussen.

Præsident Trump går en hårdere tid i møde.
Præsident Trump går en hårdere tid i møde. Foto: Carlos Barria
Vis mere

Resultatet vil også skabe et helt andet pres på hans administration.

»Der kommer et enormt pres på Demokraterne nu for at handle. De vil starte undersøgelser, indkalde til høringer og kræve en eller anden form for kontrol med administrationen. De vil kræve Trumps skattepapirer fremlagt, og de vil genopstarte Rusland-undersøgelsen,« siger Søren Dal Rasmussen og uddyber:

»Trump vil helt sikkert ønske sig tilbage til de gode, gamle dage, da Republikanerne havde flertal i Repræsentanternes Hus.«

Trump selv har allerede fremlagt valget som en sejr. Og der er da også positive ting at pege på for Trump. Eksempelvis har det republikanske parti øget deres flertal i Senatet.

»Det gør det nemmere for ham at udpege ministre og folk, der skal sidde på politiske poster i centraladministrationen,« siger Søren Dal Rasmussen, der mener, at Trump de kommende dage vil vride resultatet i sin favør:

»Trump vil kalde det her en succes. Han vil skyde skylden på andre republikanske kandidater og pege på, at alle de stater, han vandt i 2016, de blev siddende. Det vil han se som et eksempel på sin egen styrke. Han vil pege på resultatet i Florida, som var en kæmpe skuffelse for Demokraterne.«

Bundlinjen er dog, at Trump står hæmmet tilbage.

»Det er et relativt stort nederlag, og Demokraterne vil se det her som en stor politisk og moralsk sejr,« siger Søren Dal Rasmussen.