»Det vil blive til en højlydt og ydmygende fiasko.«

Så kontant var udmeldingen i weekenden fra en prominent russisk talskvinde, når det kommer til USA og landets støtte til Ukraine. Men spørger man en ekspert, er udtalelsen snarere et tegn på »desperation«.

Det skriver VG.

Det var lørdag, det kom frem, at en længe ventet militær hjælpepakke til Ukraine blev vedtaget i Repræsentanternes Hus.

Arkivfoto af den russiske præsident, Vladimir Putin, og Maria Zakharova, talskvinde for Ruslands udenrigsministerium. Billedet er fra 2017.
Arkivfoto af den russiske præsident, Vladimir Putin, og Maria Zakharova, talskvinde for Ruslands udenrigsministerium. Billedet er fra 2017. Foto: Alexei Druzhinin/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Pakken dækkede over 60,84 milliarder dollar – svarende til 426 milliarder kroner.

Nyheden om hjælpepakken nåede også til Kreml, hvor blandt andre Maria Zakharova, der er talskvinde for det russiske udenrigsministerium, ifølge Reuters langede ud.

Blandt andet hævdede hun, at det er tydeligt, at USA ønsker, at Ukraine »skal kæmpe til den sidste ukrainer«, herunder med angreb på russisk suverænt territorium og civile.

»Washingtons dybere og dybere fordybelse i hybridkrigen mod Rusland vil blive til en højlydt og ydmygende fiasko for USA som i Vietnam og Afghanistan,« lød det fra Zakharova, som videre påstod, at almindelige ukrainere bliver »tvunget til slagtning som 'kanonføde'«.

Her ses Maria Zakharova under en nyhedskonference i Moskva 18. januar sidste år.
Her ses Maria Zakharova under en nyhedskonference i Moskva 18. januar sidste år. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Derudover lød det også fra talskvinden, at USA ikke længere satser på en ukrainsk sejr over Rusland – men at Washington i stedet håber, at Ukraine kan holde stand indtil det amerikanske præsidentvalg i november, hvor det ser ud til, at den tidligere præsident Donald Trump tørner sammen med den nuværende, Joe Biden, i en duel.

De kraftige udtalelser kan dog muligvis dække over noget helt andet, vurderer professor emeritus og Rusland-ekspert Kristian Gerner fra Lunds Universitet over for VG.

Han kalder det nemlig for »ønsketænkning« fra Moskvas side. 

»Moskva håber, at Ukraine vil blive et nederlag for USA. Jeg tolker det som ren desperation fra Ruslands side,« siger han til det norske medie.

Videre beskriver han den amerikanske hjælpepakke som »meget vigtig« for Ukraine, der den seneste tid er blevet presset tilbage på flere fronter på slagmarken.

»Moskvas udtalelser er desperate. Da Putin for lidt over to år siden beordrede en invasion i fuld skala, forventede han ikke, at USA og Europa ville hjælpe Ukraine, som de gjorde. Og nu har de igen troet, at USA var ved at trække sig ud. Det er derfor, man kommer med disse udtalelser,« vurderer Kristian Gerner over for VG.