Donald Trump kan meget vel betyde dødsstødet for NATO.

Sådan forudsiger den norske USA-ekspert Hilmar Mjelde over for Dagbladet.

Truslen mod den vestlige forsvarsalliance er en form for tretrinsraket, der allerede i år kan aktiveres:

Donald Trump skal blive valgt til præsident, han skal trække USA ud af NATO – der derved bryder sammen uden amerikansk medlemskab.

»Trump ønsker at omgøre alt, hvad Biden har udført. Biden har styrket NATO, og derfor ønsker Trump at trække USA ud af NATO,« siger Hilmar Mjelde til Dagbladet:

»Og trækker USA sig fra NATO, så er det slut med NATO. Organisationen er helt afhængig af USAs politiske og militære lederskab af alliancen.«

Det er ikke nogen hemmelighed, at Donald Trump har et anstreng forhold til NATO, hvilket allerede kom til udtryk, da han var præsident.

Og tidligere i januar fortalte EU-kommissær Thierry Breton i EU-Parlamentet så om en ordveksling mellem netop Donald Trump og chefen for EU-Kommissionen, Ursula van der Leyen. Den fandt sted i 2020.

Donald Trump har mange udtrykt sig kritisk om NATO.
Donald Trump har mange udtrykt sig kritisk om NATO. Foto: Allison Dinner/EPA/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Du skal forstå, at hvis Europa bliver angrebet, vil vi aldrig komme og hjælpe jer eller støtte jer,« skulle Donald Trump have sagt ifølge Politico med tilføjelsen:

»Forresten, NATO er død, og vi vil forlade NATO.«

Og Donald Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton kom sidste år i et interview med The Hill med følgende udtalelse:

»Han truede selve NATOs eksistens, og jeg tror helt sikkert, at Trump vil trække sig fra NATO i en ny præsidentperiode.«

I det amerikanske senat har man dog forsøgt at tage sin forholdsregler, så det ikke kan ske.

Umiddelbart før jul vedtog man således en lov, der skulle gøre det umuligt for en præsident egenhændigt at trække sig fra forsvarsalliancen.

Det skete med stemmerne 87-13.

»Senat bør stadig have kontrol med, om vores nation trækker sig ud af NATO eller ej. Vi skal sikre, at vi beskytter vores nationale interesser og beskytter vores demokratiske allieredes sikkerhed,« sagde republikaneren Marco Rubio, der blandt andre stod bag lovforslaget.

Der er i dag 31 medlemmer af NATO, hvor Finland er seneste medlem.