Donald Trumps første tid som amerikansk præsident har langt fra været en dans på roser, men skal man tro den norske lektor i psykologi Sigrun Marie Moss, så lever han op til sine vælgeres forventninger.

Det har fløjet med beskyldninger om løgne mellem den amerikanske presse og præsident Donald Trump, men selv om kritikken af den bramfrie mangemilliardær har været massiv, så er han altså lige nu ved at gøre det, som vælgerne forventede af ham, da krydset blev sat tilbage i november 2016.

Det fortæller lektor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Sigrun Marie Moss, til VG.

»Fra et politisk psykologisk synspunkt er han ganske dygtig til nogle af de ting, han gør. Han fortsætter det samme centrale sted, han har været klassisk populistisk og kritiseret eliten og etablissementet,« siger hun.

Det kom blandt andet til udtryk ved det meget omtalte pressemøde torsdag, hvor Donald Trump ifølge flere internationale medier løj om sin vindermargin ved valget i november. Her formåede han ifølge Sigrun Marie Moss alligevel at give den amerikanske befolkning af et indtryk af, at han er på folkets side.

Hun forklarer, at han ofte påtager sig offerrollen og flere gange fortæller, at medierne skaber meget had, ligesom han understreger, at han ikke er et dårligt menneske, og fremhæver Hillary Clintons gerninger som noget, han selv ville blive straffet for i medierne, hvis han havde stået bag.

»Han formår at male sig selv som den store helt, der står på barrikaderne for befolkningen, og at det er uretfærdigt, at han behandles, som han gør i medierne.«

Sigrun Marie Moss peger blandt andet på, at mange formentlig havde regnet med, at Donald Trump ville opføre sig mere »præsident-agtigt,« hvis han blev præsident. I stedet er han fortsat i det spor, som man også så ham i undervejs i valgkampagnen.

Donald Trump har med andre ord ikke ændret adfærd, siden han fik nøglerne til Det Hvide Hus, og det vil der ifølge Sigrun Marie Moss være mange af hans tilhængere, der sætter pris på.