Det er ikke usædvanligt, at den nordkoreanske diktator langer ud efter eller taler nedsættende om de amerikanske præsidenter. Men det er usædvanligt, at den siddende præsident svarer igen.

Det skriver den amerikanske avis Washington Post.

De seneste uger har den amerikanske præsident, Donald Trump, rejst rundt i Asien for at lægge pres på Nordkoreas diktator Kim Jong-un og landets atomvåbenprogram. I en tale tirsdag sagde han blandt andet:

»Undervurder os ikke. Forsøg jer ikke imod os. De våben, I skaffer jer, gør jer ikke mere sikre, de udsætter jeres regime for alvorlig fare. Hvert skridt, I tager ned ad denne mørke vej, øger den fare, I står overfor.«

Det fik det nordkoreanske udenrigsministerium til at udsende en pressemeddelelse lørdag med teksten:

»Kommentarer fra en gammel galning som Trump vil aldrig skræmme os eller stoppe vores fremgang. Lige modsat vil det gøre os mere sikre på, at vores valg om at fremme økonomisk konstruktion samtidig med at øge vores atomstyrke er mere retfærdig, og det får os til at fremskynde indsatsen for at færdiggøre vores atomkraft.«

Netop kommentaren om, at Trump - der er 71 år - er 'gammel', virker til at have provokeret den amerikanske præsident. I hvert fald satte han sig søndag morgen ved tasterne og skrev en Twitter-besked, der indeholdt et tilsyneladende indirekte angreb på Kim Jong-uns højde og vægt.

'Hvorfor forsøger Kim Jong-un at fornærme mig ved at kalde mig 'gammel', når jeg aldrig ville kalde ham 'lav og fed'. Åh, tja, jeg forsøger så hårdt at være hans ven - og måske vil det lykkes en dag,' skrev han.

Ifølge Washington Posts udenrigspolitiske reporter Adam Taylor er det dog usædvanligt, at en amerikansk præsident på den måde svarer tilbage på Nordkoreas fornærmelser.

»Beskeden (Trumps Twitterbesked, red.) markerer en usædvanlig, personlig optrapning af spændingerne mellem USA og Nordkorea over landets våbenprogram. Det er også et tegn på skiftet i den retorik, der plejede at blive brugt til at omtale Nordkorea, siden Trump blev valgt: Selvom Nordkoreas længe har været kendt for at kaste krigerisk hån efter verdensledere, så har disse verdensledere sjældent svaret igen på samme niveau,« skriver journalisten i en analyse af sagen.

»Om dette instinkt til at svare igen kan hjælpe hans (Trumps, red.) selvbeskrevne anstrengelser for at blive Kims ven i fremtiden - eller gøre skade - er uklart,« tilføjer han.

ARKIVFOTO af den nordkorenske leder Kim Jong-un. Vis mere

Den seneste tid har bølgerne gået højt mellem USA og Nordkorea, der har affyret en lang række test-missiler de seneste måneder, ligesom landet har prøvesprængt en atombombe.

Det er dog ikke første gang, Nordkorea sviner eller forsøger at fornærme amerikanske politikere. Tidligere har det lukkede land kaldt den daværende amerikanske indenrigsminister John F. Kerry for en 'hæslig lanterne-kæbe', præsidentkandidaten Hillary Clinton for både en 'skolepige' og en 'pensionist', ligesom hele George W. Bush-administrationen blev kaldt en 'gruppe svindlere og politiske idioter'.

Ingen af dem har dog offentligt svaret tilbage på fornærmelserne, skriver Washington Post.