Torsdag frigives den såkaldte Mueller-rapport om Trumps mulige, ulovlige samarbejde med Rusland under valgkampen i 2016. Men konklusionen vil formentlig ikke få alvorlige konsekvenser for Trump, fastslår en ekspert.

»I teorien kan man godt komme derud, hvor man får en rigsretssag, men hvis det kommer til det, skal den afgøres i Senatet, hvor republikanerne har flertal, og så vil han ikke blive afsat, men kunne fejre en sejr,« siger professor og leder af Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet Jørn Brøndal.

Han påpeger, at sidste gang, man havde en rigsretssag i USA, var under Clinton, og det endte med at styrke præsidentens popularitet.

»Det blev for meget for befolkningen med alle de undersøgelser og med jagten på præsidenten. Det er formentligt ikke noget, demokraterne er klar til at gennemføre,« siger han.

Det er knap fire uger siden, at USA's præsident, republikaneren Donald Trump, erklærede sig frikendt. Frikendelsen stod at læse i et fire sider langt resume af rapporten, som justitsminister William Barr offentliggjorde den 24. marts. Her lød det, at Trump ikke samarbejdede med Rusland.

Trods frikendelsen har der været udbredt mistanke om, at det ikke dækker hele sandheden.

Blandt andet skrev Mueller i sin rapport, at han ikke ville tage stilling til, om der skulle rejses sigtelser for såkaldt obstruktion - altså om Trump bevidst havde forsøgt at 'stikke en kæmp i hjulet' på udfærdigelsen af specialanklager Robert Muellers rapport.

Offentliggørelsen af rapporten torsdag vil sandsynligvis kaste lys over netop dette punkt i rapporten, forklarer Jørn Brøndal:

Robert "Bob" Mueller er 72 år og uddannet advokat. Han er tidligere leder af FBI. Han kom til posten i 2001 og gik af i 2013. Dermed er han den FBI-chef, der har siddet næst længst. Den 17. september i år blev han udvalgt som specialanklager i undersøgelsen, der skal afdække forholdet mellem Rusland og USA under valgkampen.
Robert "Bob" Mueller er 72 år og uddannet advokat. Han er tidligere leder af FBI. Han kom til posten i 2001 og gik af i 2013. Dermed er han den FBI-chef, der har siddet næst længst. Den 17. september i år blev han udvalgt som specialanklager i undersøgelsen, der skal afdække forholdet mellem Rusland og USA under valgkampen. Foto: SAUL LOEB, BRENDAN SMIALOWSKI
Vis mere

»Vi vil formentlig få at vide, hvorvidt den udlægning, vi har fået fra Barr (justitsminister, red.), er fyldestgørende, eller om de i lige lovlig høj grad har forsvaret præsidenten,« siger professoren.

Trods hovedkonklusionen, der altså frifinder Trump, vil mange demokrater formentlig stadig være overbevist om, 'at der er noget at komme efter'.

»Hovedkonklusionen er, at han ikke samarbejdede med russerne, så Trumps tilhængere føler jo, at han stort set er frikendt,« siger Jørn Brøndal.

På spørgsmålet om, hvorvidt Mueller-rapporten har ført til øget mistillid, svarer professoren:

»Befolkningen er jo i forvejen meget opdelt, og spørgsmålet er, hvor meget offentliggørelsen af rapporten kommer til at rykke ved dette billede. Der skal meget til, før de to parter begynder at rykke tættere på hinanden, de er i forvejen meget polariserede,« siger professoren.

Under efterforskningen er der udstedt mere end 2.800 stævninger og 500 ransagningskendelser, ligesom omkring 500 vidner er blevet afhørt.

Der er desuden rejst sigtelser mod 26 russere, tre russiske virksomheder og seks tidligere Trump-rådgivere.

Blandt dem er Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.