Mandag blev han meldt dræbt af Ukraine. Tirsdag dukkede han op på et videolink fra et russisk topmøde. 

Er den russiske topadmiral Viktor Sokolov død eller levende?

Ja, det er lige nu faktisk svært at give et klart svar på.

Ifølge seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboe,l er der nemlig meget sandhed gemt i talemåden om, at sandheden er krigens første offer. 

»Vi kan ikke vide, hvad eller hvem vi kan stole på,« siger han. 

Mandag meddelte ukrainske specialstyrker, at Sokolov var blandt de døde i et angreb mod flådens hovedkvarter på halvøen Krim i sidste uge.

Sokolov var ifølge ukrainerne en blandt 34 officerer, der blev dræbt i angrebet.

Tirsdag viste russisk stats-tv så optagelser, hvor den øverstkommanderende for sortehavsflåden tydeligvis deltog på et videolink. 

Mandag sagde ukrainerne, at de havde dræbt topadmiral Viktor Sokolov. Tirsdag dukkede han op på et videolink under et møde. 
Mandag sagde ukrainerne, at de havde dræbt topadmiral Viktor Sokolov. Tirsdag dukkede han op på et videolink under et møde.  Foto: Foto: Russian Defence Ministry/Reuters
Vis mere

Flemming Splidsboel understreger, at han ikke er i stand til at vurdere, om det er ukrainerne eller russerne, der har ret. 

Begge parter i krigen har nemlig en interesse i at fremstå succesfuld og sejrrig, og det er før set, at russerne har brugt gamle klip i en sammenhæng, der skulle forestille at være nutidig, forklarer han. 

»Kan vi stole på det, vi ser? Det er svært at svare på. Man bliver i tvivl, men jeg er sikker på, at der allerede er nogle digitale eksperter, der undersøger de her klip,« siger han. 

Når det er sagt, understreger han, at det absolut heller ikke er utænkeligt, at ukrainerne enten har taget fejl eller bevidst lyver for at vise, at de har fremgang på slagmarken.   

»Hvis vi skal være venlige overfor ukrainerne, så kan der være tale om en uklarhed, der er opstået, fordi efterretningerne er indhentet af menneskelige kilder. Altså, at der eksempelvis er en, der har set Sokolov opholde sig i et hus, der er blevet ramt og tænkt, at det kan han umuligt overleve. Men det kan også være en del af det spil, begge parter kører for i krigen.« 

Flemming Splidsboel følger udviklingen i Rusland og Ukraine tæt.

Alligevel er Viktor Sokolov ikke et navn, der siger ham så meget. 

»Russerne har hundredvis af admiraler, som de bare kan tage af, hvis de mister en. Men selvfølgelig er det en kæmpe sejr for ukrainerne, hvis det er lykkedes dem at få ram på ham. Men lige nu er det svært at vide, hvem der taler sandt.«