Angela Merkel vil blive nødt til at tage bestik af fremgangen for indvandrerkritiske AfD, siger professor.

Berlin. Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, vil komme under et langt større pres fra den tyske højrefløj de kommende fire år, end hun tidligere har været.

- Merkels problem er, at presset fra højresiden helt klart er øget, og det vil nok blive øget endnu mere, siger Detlef Siegfried, professor i tysk historie på Københavns Universitet, efter søndagens valg i Tyskland.

Her mistede de store folkelige partier som Merkels CDU og det socialdemokratiske SPD vælgere.

Til gengæld stormede det EU- og indvandrerkritiske Alternative für Deutschland (AfD) ind i Forbundsdagen med omkring 13 procent.

- Situationen for Merkel er meget mere kompliceret nu, fordi SPD efter valgnederlaget forlader regeringssamarbejdet, siger han.

- CDU og SPD var enige om de fleste ting og fulgte den samme kurs. Nu har tysk politik taget et højresving, og CDU vil komme under meget større pres. Også fra søsterpartiet CSU, der historisk er mere konservativt end CDU, siger han.

At CDU/CSU med cirka 33 procent får det dårligste valg i flere år skyldes ifølge Detlef Siegfred, at mange vælgere er gået over til henholdsvis FDP og AfD:

- Hvis man kigger på vælgervandringen, så er der en stor strøm på over en million stemmer, som går fra CDU til det liberale FDP. Og så er der næsten en ligeså stor strøm, der går fra CDU til AfD, det nye højreradikale parti.

De vælgere, der er gået over til AfD, har ifølge Detlef Siegfried følt sig fremmedgjort af Merkels flygtningepolitik.

AfD er nu er det tredjestørste parti i Forbundsdagen.

Hvad den konkrete betydning bliver for Angela Merkels politik på flygtningeområdet er endnu svært at sige.

- Man kan nemt forestille sig, at flygtningepolitikken bliver mere restriktiv, end den allerede er. Men Tyskland tager fortsat imod mange flygtninge, og jeg tror ikke, det bliver fuldstændigt stoppet, hvis vi går ud fra, at De Grønne og FDP bliver del af en ny regering, siger han.

- Det, man kan forudse, er større ideologiske og politiske kampe om det her spørgsmål, siger Detlef Siegfried.

/ritzau/