Jordskælvet, der netop har ramt Det Indiske Ocean, ligner det jordskælv, der skabte den masseødelæggende tsunami i 2004, vurderer dansk ekspert.

Den indonesiske provins Aceh og en række andre kystområder til Det Indiske Ocean risikerer at blive ramt af en endnu en voldsom tsunami. Jordskælvet med epicentret 431 kilometer fra Aceh på Sumatra og 368 kilometer vest for den lille indonesiske by Sinabang er målt til 8,7 på Richter-skalaen og har ramt tæt nok på havoverfladen til at kunne skabe en tsunami.

- Det er bestemt indenfor det dybdeinterval, hvor der kan skabes tsunamier. Hvis jordskælvet havde været meget dybt nede, så havde der ikke været nogen risiko. Men det svarer nogenlunde til den dybde, hvor jordskælvet ramte i 2004, siger Tine B. Larsen, der er seismolog på De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland (GEUS), til Berlingske Nyhedsbureau.

- Med et jordskælv som det her er den store risiko, at der kommer en tsunami, understreger hun.

Det indiske tsunami-center udsendte umiddelbart efter jordskælvet et varsel om, at en seks meter høj tsunami-bølge kan ramme landets østlige kyst. Der er også udsendt tsunami-varsel i Indonesien, Pakistan, Australien, Thailand og på den afrikanske østkyst, herunder Madagascar og Somalia.

Men det er ikke sikkert, at der kommer en tsunami, understreger Tine B. Larsen.

- Vi ved ikke, på hvilken måde havbunden er blevet forskubbet af jordskælvet. Og det tager lidt tid at regne ud. Man får kun en tsunami, hvis skælvet rykker havbunden lodret, så vandet får et slag nedefra og hele vandsøjlen kommer i bevægelse. Hvis havbunden bliver rykket på en anden måde, så kommer der ikke en tsunami, siger seismologen.

Indonesiens geofysiske institut oplyser, at skælvet også kunne mærkes i både Singapore, Thailand og Indien.

Jordskælvet, der dræbte 170.000 mennesker i 2004, nåede 9,3 på Richter-skalaen.