Diskrimination af fede mennesker skal straffes lige så hårdt som racisme, mener en engelsk fedmeekspert.

Sarah Jackson, der er fedmeekspert ved University College London mener, at der burde være en lov mod vægtdiskrimination på samme måde, som det er ulovligt at diskriminere folk for deres hudfarve, alder og køn.

»Vores resultater viser, at oplevelser med diskrimination medvirker til et dårligere psykisk velbefindende hos fede mennesker, men der er i øjeblikket ikke nogen love, der forbyder vægtdiskrimination,« fortæller hun til Daily Mail.

Læs også

»Det kan være med til at sende et signal om, at vægtdiskrimination er socialt acceptabelt,« tilføjer hun.

Jackson har gennemført to store undersøgelser af de fysiske og psykiske følger af vægtdiskrimination.

Det seneste, der er foretaget blandt mere end 5.000 voksne briter, påviser, at mennesker, der bliver drillet eller hængt ud for deres størrelse, viser symptomer på depression. De har også en lavere livskvalitet end folk, der ikke føler sig udsat for diskrimination.

Læs også

Diskrimination af fede eller ’fattism’, som det hedder på engelsk, kan for eksempel være at blive gjort grin med at få dårligere service i butikker, restauranter eller på hospitaler. Det kan også være at blive truet eller at blive mistænkt for at være dum.

England har loven 'Equality Act 2010', der beskytter personer mod diskrimination på baggrund af alder, køn, race, handicap, religion eller tro, seksuel orientering, ægteskabsstilling, graviditet og kønsskifte, men altså ikke fedme.

Læs også

I Danmark har vi Forskelsbehandlingsloven, der beskytter mod diskrimination på arbejdspladsen. Den fastslår, at der ikke må diskrimines på hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse. Der står dog intet om overvægt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er man overvægtig, når man har et BMI over 25 og svært overvægtig eller fed, når man har et BMI over 30.

47 procent af voksne danskere er overvægtige, mens 13 procent er fede.