Lyt til artiklen

Mange blev overrasket, da USAs præsident, Joe Biden, pludselig dukkede op i Kyiv for at mødes med præsident Volodymyr Zelenskyj.

Men Vladimir Putin og den russiske ledelse blev mere end det.

Han og resten af den russiske ledelse blev ganske enkelt dybt chokeret over Bidens besøg i Ukraine. Sådan lyder vurderingen fra den pensionerede norske generalløjtnant Arne Bård Dalhaug over for Dagbladet.

Ifølge Dalhaug sender Biden nemlig et klokkeklart signal ved at troppe op i den ukrainske hovedstad:

At Putin trods ihærdige forsøg ikke har formået at splitte Vesten, som tværtimod stadig står last og brast med Ukraine her snart et år efter den russiske invasion. Derfor må Bidens besøg ifølge Dalhaug have motiveret ukrainerne.

Også timingen tillægger han stor betydning.

»Det var en genistreg af Joe Biden at rejse til Ukraine nu lige før etårsdagen for russernes invasion af landet,« siger Arne Bård Dalhaug – som både har været chef for den norske forsvarsstab og sit lands repræsentant i NATOs forsvarskomité og følger krigen i Ukraine tæt – til Dagbladet.

»Det er svært at sende et bedre signal end det,« tilføjer han.

Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj i omfavnelse i Kyiv, 20. februar 2023.
Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj i omfavnelse i Kyiv, 20. februar 2023. Foto: Dimitar Dilkoff/Ritzau Scanpix
Vis mere

B.T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg er enig:

»I disse dage skal alt læses med symbolbrillerne på, kan man sige. Det hele cirkler om årsdagen for krigens begyndelse, og der er en voldsom symbolik i, at han pludselig dukker op i Kyiv,« siger han i en analyse, du kan læse i sin helhed her.

Arne Bård Dalhaug tror i virkeligheden, at Bidens overraskelsesvisit har været planlagt længe – men hemmeligholdt af hensyn til både sikkerheden og den overraskelseseffekt, besøget skabte ved ikke at være annonceret i forvejen.

USAs nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan har bekræftet, at Rusland først blev varslet om Joe Bidens Ukraine-visit ganske kort tid, før præsidenten landede i Kyiv.

»Vi gjorde det et par timer før præsidentens afrejse med henblik på at dæmpe konflikten. Idet der er tale om sensitiv kommunikation, kan jeg ikke gå i detaljer med, hvordan de svarede, eller hvordan vores besked (til russerne, red.) præcis var, men jeg kan bekræfte, at vi notificerede dem,« siger USAs nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan til The Guardian.

Efter sit lynvisit i Ukraine er Joe Biden tilbage i Polen, hvor han skal mødes med blandt andre Polens præsident, Andrzej Duda, og andre allierede fra Østeuropa.