Både republikanerne og demokraterne har indgået et ubehageligt kompromis for at hæve USA's gældsloft.

Alle er tabere i det politiske spil, der har været striden om det amerikanske gældsloft. Politikerne har nemlig tabt befolkningens tillid og polariseret systemet, mener dansk USA-ekspert.

- Set udefra er vinderen i det her det republikanske parti, som nok har fået forsvaret deres kæpheste. Men går man tættere på, står alle egentlig tilbage som tabere, og tilliden til det amerikanske, føderale folkestyre er temmelig rystet, siger Mads Fuglede.

Natten mellem søndag og mandag kaldte præsident Barack Obama selv den aftale, som politikerne nåede frem til, for et kompromis, som han ikke selv synes særlig godt om.

Og det har han god grund til, mener den danske ekspert.

- Det er ikke en aftale, som løser ret meget. Den amerikanske gæld stiger jo stadig voldsomt. Det er et forlig, som er det bedste, man kunne få, men det løser ikke nok. Det er en følelse, man må have på begge sider af det politiske skel i USA, siger Mads Fuglede.

Aftalen mangler stadig at blive stemt igennem hos kongressens to kamre, repræsentanternes hus og senatet.

Det ser ud til at ske i sidste øjeblik for et land, der tirsdag når sit nuværende gældsloft på 14.300 milliarder dollar, og som må gå i betalingsstandsning, hvis ikke et forhøjet gældsloft er etableret inden da.

Gældskonflikten mellem Obama og sine republikanske modstandere har centreret sig om blandt andet overførselsindkomsterne og udgifterne til Pentagon.

Republikanerne vil ikke øge skatten eller skære i forsvarsudgifterne, mens demokraterne ikke vil røre ved de politisk meget følsomme overførselsindkomster. Striden er foreløbig endt i en aftale, der lægger op til besparelser på 2400 milliarder dollar - heraf 350 milliarder fra forsvars- og sikkerhedsprogrammer.

/ritzau/