Den egyptiske præsident har erklæret undtagelsestilstand i tre store byer efter flere dage med blodige optøjer

Den egyptiske præsident Mohamed Morsi har erklæret undtagelsestilstand i en måned i tre byer langs Suez-kanalen, hvor snesevis af mennesker er blevet dræbt i løbet af de sidste fire dage i demonstrationer mod styret.

Et natligt udgangsforbud fra klokken 21 til 6 vil gælde i de tre byer i de næste 30 dage, siger præsidenten i en tv-tale ifølge BBC.

Mindst 33 er blevet dræbt i løbet af weekenden i Port Said, hvor en retsafgørelse førte til optøjer.

Optøjerne spredte sig hurtigt til resten af landet, hvor utilfredsheden med præsident er stor.

I hovedstaden Kairo stødte vrede demonstranter sammen med sikkerhedsstyrker tæt på Tahrir-pladsen for fjerde dag i træk.

Oppositionen beskylder Morsi for at handle enerådende og for at ville presse en hurtig vedtagelse igennem af en ny forfatning, der hverken beskytter ytringsfriheden eller religion.

Samtidig bliver regeringen anklaget for at være skyld i den tiltagende økonomiske krise.

Morsi siger, at han vil »handle for Egyptens skyld«, og at det er hans »pligt« som præsident. Han inviterer samtidig politiske ledere til en »national dialog« mandag.

- Jeg har sagt, at jeg er imod undtagelsestilstande, men jeg har også sagt, at hvis jeg skal stoppe blodsudgydelserne, så vil jeg handle, siger præsidenten.

- Hvis det er nødvendigt, vil jeg gøre meget mere for Egyptens skyld. Det er min pligt, og jeg vil ikke tøve, tilføjer han.

Optøjer brød ud i Port Said efter retten dømte 21 lokale for vold, der kostede 74 mennesker livet efter en fodboldkamp sidste år.

Journalister rapporterer om en by fuld af raseri, efter de 21 blev dømt til døden på grund af fodboldoptøjerne.

Omkring 30 blev dræbt under uroligheder i byen lørdag og yderligere tre mistede livet under massebegravelsen søndag.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.