Mohamed Morsi er under pres fra hele Egyptens dommerstand for at ændre sine magtdekreter. Samtidig kæmper politi og demonstranter i Cairo.

EGYPTEN: Den egyptiske højesteret anklager nu landets islamistiske præsident Mohamed Morsi for at føre en kampagne mod retten, skriver Reuters.

Højesteretten stiller sig dermed på linje med landets øvrige dommerstand, der har udtrykt skarp kritik af de dekreter, som Morsi udstedte i sidste uge, og som fritager ham for straf for handlinger begået frem til et nyt parlament er valgt.

Landets dommere er gået i strejke, og samtidig er gaderne i Egyptens større byer fyldt med demonstranter, der kræver, at Morsi trækker sine dekreter tilbage.

Selv har han udtrykt, at de kun gælder i ganske særlige tilfælde - men denne tilsyneladende imødekommenhed har ikke kunnet dæmpe vreden hos hans modstandere.

Natten til onsdag var der voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Cairo omkring den centrale Tahrirplads, hvor politiet anvendte tåregasgranater mod demonstranterne, der krævede Morsis afgang.

- Det er sørgeligt og har smertet medlemmerne, at præsidenten deltager i de stadige angreb på denne ret, siger højesterettens talsmand Maher Samy til Reuters.

Højesteretten, der samtidig er forfatningsdomstol, erklærede tidligere på året, at det islamistisk dominerede parlament var ugyldigt, hvilket førte til, at det blev opløst. Et nyt ventes valgt i første halvdel af 2013.

Samtidig sidder et særligt forfatningsråd og brygger på en ny egyptisk forfatning, men det har Morsis modstandere trukket sig fra i protest mod islamisternes og underliggende Det Muslimske Broderskabs dominerende rolle. Modstanderne frygter, at forfatningsrådet vil barsle med em forfatning som i langt højere grad en tidligere vil lægge vægt på islamiske værdier og principper, og ikke på demokratiske.

Derfor er fronterne mellem Morsis modstandere og tilhængere nu trukket op i gaderne og i det egyptiske retsvæsen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.