I et sensationelt interview i Sverige fortæller en fhv. svensk efterretningsmand, at Sveriges statsminister Olof Palme ville have den svenske tjeneste, Säpo, til at afbryde samarbejdet med CIA og i stedet samarbejde med KGB. Aldrig før har en efterretningsmand været så åbenmundet.

I et hidtil uset åbenmundet interview i det svenske tidsskrift FOKUS giver den fhv. efterretningsmand Olle Frånstedt en række sensationelle oplysninger og vurderinger fra sig.

Frånstedt havde som mange andre i Säpo stor mistillid til den socialdemokratiske statsminister Olof Palme. Om Palme siger Frånstedt:

- Jeg havde mistillid til ham, fordi han forsøgte at få os til at afbryde samarbejdet med CIA og indlede et samarbejde med KGB. En statschef som siger noget sådant er fanget i i russernes garn eller bevæger sig i det mindste inden for deres interessesfære. Det tyder på, at han havde til hensigt at ændre den svenske forsvarspolitik, som slog fast at truslen mod Sverige kom fra Øst - hvilket styrede vort arbejde. Sverige tilhørte Vesten, selv om vi ikke var i NATO. En statsminister skal ikke drive sin egen udenrigspolitik, men det gjorde Olof Palme.

Palme var et problem

Olle Frånstedt  var i en årrække ledende medabejder i Säpo og blev siden politimester. I FOKUS lægger han ikke skjul på, at sikkerhedstjenesten anså Palme for at være et stort problem. Den venstreorienterede Palme dyrkede i sin regeringsperiode nært og ukritisk samkvem med venstreorienterede regimer og bevægelser og kritiserede skarpt USA.

LÆS OGSÅ:

Frånstedt er født i 1930 og blev håndplukket til Säpo i 1962. Fem år senere blev han chef for Bureau B i Säpo, som tog sig af de operative aktiviteter. Han var chef for kontraspionagen frem til 1978. Han blev nævnt i en række af de spetakulære sager i Sverige i 1970erne, herunder IB-affæren, hvor forfatteren Jan Guillou afslørede en privat efterretningsorganisation, der samarbejdede med den militære efterretningstjeneste, og han var dybt involveret i aktionen mod de tyske terrorister, der i 1970erne besatte den tyske ambassade i Stockholm for at få de tyske terrorister Andreas Baader og Ulrikke Meinhof befriet. Det er altså en mand, der har haft stort ansvar for Sveriges sikkerhed, der nu taler frit ud og hans udtalelser har vakt stor opsigt i Sverige.

Drevet af politisk patos

Han siger til FOKUS, at efterretningsarbejde burde være politisk neutralt, men at det var det ikke i Sverige, hvor den socialdemokratiske regering blandede sig. Først og fremmest langer Frånstedt ud efter Palme, som ifølge ham blandede sig i Säpos arbejde:

LÆS MERE:

"Palme blev drevet af sin politiske patos og det gik ud over os."

Frånstedt siger, at Palme anså ham for at være alt for USA-begejstret og højreorienteret, og at Palme derfor ville have styr på Säpo:

"De der ikke var med Palme var imod Palme." Frånstedt siger, at han selv var politisk neutral, og rygter om at han ville formidle våben til juntaen i Grækenland og lignende var rent opspind, men at Palme troede på det.

Forslaget om at tage kontakt med KGB blev formidlet af Olof Palmes gode venner i Sikkerhedsapparatet. Det var chefen for den militære efterretningstjeneste Birger Elmér og Säpos øverste chef og den senere Palme-undersøger Hans Holmér. Gennem disse to mænd blev Frånstedt opfordret til at søge kontakt med KGB.

Samlet liste

Dette dramatiske skifte startede med, at Frånstedt af Palme blev bedt om at lave en fortegnelse over alle CIA agenter i Sverige. Det skete på et møde mellem Olof Palme, Frånstedt og Säpos daværende chef Carl Persson. Efter mødet sagde Persson, at han var meget bekymret. De blev derfor enige om ikke at nøjes med CIAs folk, men lave en samlet liste også over KGBs, Mossads og andre tjenesters folk i Sverige. Og Frånstedt undlod bevidst at angive navne.

Med denne ret ubrugelige liste mødte han op til møde med Olof Palme. Med på listen havde han med vilje nævnt en amerikansk professor H. i Sverige, der var blevet hvervet af KGB:

- Ingen kunne misforstå min pointe. Jeg overgav listen til Olof Palme, han læste den igennem, mens jeg sad i kontoret og jeg så, hvordan han begyndte at skære tænder. Til sidst smed han listen på bordet og sagde blot at mødet var slut. Jeg vidste, at han kendte og omgikkes denne professor H... Efter et år blev jeg kontaktet med den besked at afbryde samarbejdet med CIA.

Frånstedt reaktion var, at det ville han ikke gå med til. Frånstedt siger, at hans rygte var, at han var besat af "kommunistskræk", men han siger selv, at han var realistisk og at Palme ikke anede hvad der foregik i Sovjetunionen. Han siger til FOKUS: "Vi var realistiske i vor bekymring. Hvilket bekræftedes af den tjekkiske general "Sjenja", som hoppede af i Wiesbaden og som vi fik mulighed for at forhøre inden han blev transporteret til USA. Han kunne berette om de sovjetiske invasionsplaner mod Sverige. Vi vidste gennem vort arbejde, hvordan russerne havde forberedt denne invasion."

Informationer gik videre

Frånstedt understreger, at der var et intensivt samarbejde med andre sikkerhedstjenester som f.eks. det israelske Mossad. Säpos måske største succes, nemlig afsløringen af den svenske sovjetspion Stig Bergling skete udelukkede, fordi Säpo fik oplysninger af Mossad:

- Vi havde aldrig taget Stig Bergling hvis ikke Mossad havde kontaktet mig og fortalt om en aflytning, Mossad havde lavet mellem en sovjetisk agent og en svensker. Mossad gav os alle oplysninger de havde om Sverige, hvilket viste, at de havde tillid til os.

LÆS OGSÅ:

Frånstedt siger, at oplysninger om svenske statsborgere ikke blev givet videre til hverken USA eller Israel, men at den slags informationer gik videre til både Norge og Danmark. Den slags informationsudveksling var ikke sanktioneret af den svenske regering eller Rigsdag. Om den svenske forfatter Jan Guillou, der er blevet afsløret som KGB agent og som i 1969 var i Danmark for at spionere mod det israelske flyselskab El Al i Københavns Lufthavn, siger Frånstedt:

- Vi vidste, at Guillou havde kontakt med KGBs nr. 2 på ambassaden.

Frånstedt er nu i gang med at skrive sine erindringer.