Lyt til artiklen

I 2014 blev passagerflyvningen MH17 skudt ned over Ukraine.

Her døde alle 298 helt almindelige passagerer og besætningsmedlemmer.

Og nu mener en række internationale eftersøgere, at der står 'Putin' malet på det dødbringende missil.

Det har de tidligere onsdag fortalt på et pressemøde, hvor de også bekendtgjorde, at undersøgelsen stopper nu.

De fortæller, at der er 'stærke indikationer' og beviser for, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, besluttede at levere det missil, der skød passagerflyet ned, til de russiskstøttede separatister i det østlige Ukraine.

Det skriver flere medier, herunder Reuters og BBC.

Det var ifølge de hollandske efterforskere således det russiske Buk-missilsystem, der blev de 298 passagerers endeligt, mens de var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur i Malaysia den skæbnesvangre julidag i 2014.

Resterne af Malaysia Airlines' MH17 i 2014, hvor 298 mennesker mistede livet efter at være blevet skudt ned i 2014 over det østlige Ukraine.
Resterne af Malaysia Airlines' MH17 i 2014, hvor 298 mennesker mistede livet efter at være blevet skudt ned i 2014 over det østlige Ukraine. Foto: Antonio Bronic
Vis mere

Der er intet, der tyder på, at Vladimir Putin beordrede flyet skudt ned, understreger efterforskerne, men efterforskerne mener, at Moskva havde den »overordnede kontrol« med Folkerepublikken Donetsk, hvorfra flyet fra jorden blev skudt ned.

»Der er konkrete informationer for, at separatisternes ønske (om våbnene, red.) blev præsenteret for den russiske præsident, og at deres ønske blev opfyldt,« lød det fra efterforskerne.

Tilbage i november idømte en hollandsk domstol tre personer, to russiske statsborgere og en ukrainsk, for mord in absentia – de ikke var til stede – for deres del af nedskydningen af MH17.

Men nu kan de ikke komme længere med undersøgelsen.

»Undersøgelsen har nu nået sin grænse, og alle spor er nu opbrugt. Efterforskningen bliver derfor suspenderet. Beviserne er utilstrækkelige til flere retsforfølgelser,« sagde den hollandske anklager, Digna van Boetzelaer, på et pressemøde i Haag onsdag.

Ud af de 298 døde i 2014 var de 196 fra Holland, mens andre var fra Malaysia, Storbritannien, Belgien og andre lande, skriver BBC.

Efterforskningsholdet består af folk fra Holland, Belgien, Malaysia, Australien og Ukraine, nogle af de lande, der blev mest påvirket af nedskydningen.