Den 28. februar 1986 blev den svenske statsminister, Olof Palme, skudt på klos hold på åben gade i Sverige. Her 30 år efter er morderen endnu ikke fundet.

Men det kan meget vel være et spørgsmål om tid, før det svenske politi kan placere skylden for én af nyere tids allerstørste mordgåder.

Ifølge den svenske avis Expressen har det svenske sikkerhedstjeneste Säpo angiveligt oplysninger om, hvem der stod bag mordet på den tidligere svenske statsminister Olof Palme den kolde vinteraften i 1986.

Sikkerhedstjenesten skulle nemlig være i besiddelse af oplysninger, der kobler det daværende Sovjetunionen sammen med Olof Palmes død. Oplysninger som Säpo skulle have været i besiddelse af siden slutningen af 1980'erne.

De nye oplysninger blev præsenteret i Expressen søndag af de to tidligere efterforskere Walter Kego og Jan-Henrik Barrling, der undersøgte mordet på Olof Palme.

De to efterforskere skulle endvidere være i stand til at udpege gerningsmanden, men har siden 1989 været underlagt tavshedspligt og må derfor ikke videregive de fortrolige efterretninger fra Säpo til den såkaldte Palme-gruppe, der i dag efterforsker mordet på Olof Palme.

Säpo skulle angiveligt have fået informationerne om Sovjetunionen ved hjælp af ulovlig aflytning af en diplomat, der i virkeligheden var KGB-agent. Aflytningen fandt sted med hjælp fra amerikanske CIA, skriver Expressen.

»Den såkaldte diplomatiske aflytning er en del af materialet, men der er en anden del, som er meget større. Disse to dele underbygger hinanden, mens de understøttes separat,« siger Walter Kego og Jan-Henrik Barrling til Expressen.

De to kræver nu, at de bliver frigjort fra deres tavshedspligt, så de kan blive afhørt og dermed videregive de informationer, der måske kan føre det svenske politi på sporet af morderen.

Udenlandsk morder

I søndagens udgave af Expressen afsløres noget af det indhold, som Walter Kego og Jan-Henrik Barrling har forelagt dem.

  • Morderen skulle være nøgleperson i et udenlandsk narkonetværk.
  • Adskillige mennesker skulle være involveret i mordet, og man er ydermere i besiddelse af oplysninger om, hvordan morderen vidste, hvor Olof Palme befandt sig den aften, han blev dræbt, og hvordan mordet var forberedt.
  • Drabsmandens nationalitet er uklar, men han er uddannet i Sovjetunionen og kom til Sverige med falsk pas i 1985.
  • Han kan kobles til flere drab i Sverige.
  • Drabsmanden skulle angiveligt været identificeret som Olof Palmes morder af en person, der kendte ham samt adskillige vidneforklaringer.

At oplysninger først kommer frem nu skyldes, at den svenske regering hemmeligstemplede oplysninger tilbage i 1989. Derfor risikerer Walter Kego og Jan-Henrik Barrling også fængselsstraf, hvis de fremlægger det fortrolige materiale, mens de er underlagt tavshedspligt.

Derfor appellerer de nu også til, at de bliver løst fra tavshedspligten, så de kan præsentere deres oplysninger for Palme-gruppen.

Dag Andersson, der er leder af Palme-gruppen, har udtalt, at man er meget interesseret i oplysningerne.

»Problemet er, at de ikke kan tale om det og kan ikke fortælle os, hvad for nogle oplysninger, de har. Vi bliver nødt til at vente og se, om de bliver løst af deres tavshedspligt,« siger han til Expressen.

I årene efter mordet blev svenskere Christer Pettersson idømt en livstidsdom for mordet på Olof Palme, men efter han ankede sagen, blev han frikendt få måneder efter.

Efterfølgende har både Olof Palmes kone, Lisbet Palme, og sønnen, Mårten Palme, udtalt, at de er overbeviste om, at Christer Pettersson står bag mordet.

Det svenske politi har dog ikke været i stand til placere skylden for mordet trods utallige teorier.