Efter otte dages blodige kampe mellem Israel og Hamas har parterne indgået en våbenhvile. Onsdag aften klokken 20 dansk tid skal bombardementerne stoppe.

Egypten har været drivkraften i forhandlingerne mellem Hamas og Israel, og tidligt onsdag mødtes Clinton med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, hvorefter hun drog til Cairo for at mødes med Egyptens præsident, Mohamed Morsi. 18.30 onsdag kunne hun side om side med den egyptiske udenrigsminister, Mohamed Kamel Amr, præsentere våbenhvilen.

- Anstrengelserne har resulteret i en aftale om en våbenhvile for at genoprette roen og stoppe den blodsudgydelse, vi har set i den seneste tid, sagde Mohamed Kamel Amr.

I kulisserne har USAs præsident, Barack Obama, arbejdet for at få de stridende parter til at stoppe raketregnen. Han har blandt andet været i kontakt med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som har lovet at respektere aftalen.

- Netanyahu talte for kort tid siden med præsident Barack Obama og gik med til at følge hans anbefaling om at give det egyptiske oplæg til en våbenhvile chancen og på den måde give mulighed for at stabilisere situationen og få ro på, inden det eventuelt bliver nødvendigt med endnu mere magtanvendelse, lød det fra en talsmand for den israelske regering onsdag aften.

Barack Obama svarede igen med at takke Benjamin Netanyahu.

- Præsidenten sætter pris på premierministerens vilje til at samarbejde med den egyptiske præsident for at opnå en bæredygtig våbenhvile og en mere varig løsning på dette problem, sagde en talsmand for Det Hvide Hus.

Obama ringede ifølge Reuters også til Egyptens præsident, Mohamed Morsi, for at takke for indsatsen, hvilket Hillary Clinton også udnyttede lejligheden ved onsdagens pressemøde til.

- Egyptens nye regering påtager sig det ansvar og lederskab, der længe har gjort landet til en hjørnesten i forhold til at skabe fred og stabilitet i regionen, sagde den amerikanske udenrigsminister.

Timerne op til våbenhvilen udviklede sig til endnu et blodigt kapitel i konflikten mellem Israel og Hamas. Palæstinensiske myndigheder oplyste således, at mindst 11 palæstinensere var blev dræbt.

Det er hovedsagligt palæstinensere, der har mistet livet i konflikten. Tidligere onsdag blev det rapporteret, at omkring 140 palæstinensere er blevet dræbt som følge af de mange angreb - mere end halvdelen civile ofre. Mindst fem israelere, herunder en israelsk soldat, har mistet livet.

Adjunkt Ehab Galal fra Institut for Tværkulturelle og Regionale studier ved Københavns Universitet vurderer, at våbenhvilen kan vise sig mere holdbar end tidligere løsninger, men han er langt fra optimistisk i forhold til en endelig fred.

- Der hviler et stort pres på Hamas, der har mistet sine nærmeste allierede i Iran og Syrien og desuden bliver presset af mange af landene i Mellemøsten, som ønsker en fredelig løsning.

Alligevel er risikoen for brud på våbenhvilen overhængende, forklarer han.

- Det kan være svært at kontrollere alle parter, og hvis for eksempel en fra Hamas sender en raket ind over Israel, så er Israel tvunget til at svare tilbage.