Ifølge amerikanske CNN har Kina fyret chefen for landets nationale vejrtjeneste. Det er blevet meddelt i officielle kinesiske medier.

Det sker i kølvandet på den anspændte situation, der er opstået mellem USA og Kina, efter en kæmpemæssig kinesisk ballon sent lørdag aften dansk tid blev skudt ned af amerikanske kampfly på præsident Joe Bidens ordre.

Den store hvide ballon blev først spottet i staten Montana ved byen Billings, hvor den ifølge det amerikanske forsvarsministerium Pentagon fløj omkring 18 kilometer over jorden. De har kaldt den for en spionballon.

Fra kinesisk side er luftballonen derimod blevet omtalt som et luftskib, der har været anvendt til civile meteorologiske og videnskabelige formål.

Ifølge kineserne var ballonen blot kommet ud af kurs, da den drev ind over USA. Derfor har det kinesiske udenrigsministerium også reageret med misbilligelse og vrede på, at ballonen er blevet skudt ned fra 18 kilometers højde.

Ifølge CNN kan fyringen af Zhuang Guotai, chef for den kinesiske vejrtjeneste, ifølge nogle eksperter ses som et kinesisk forsøg på at underbygge fortællingen om, at der har været tale om en civil vejrballon.

USAs præsident Joe Biden gav først ordre til, at luftballonen skulle skydes ned med et missil fra et kampfly, da den var drevet ud over Atlanterhavet fra den amerikanske østkyst.

Resterne fra ballonen menes at være landet på et forholdsvis lavvandet område med en vanddybde på omkring 14 meter. Her vil fartøjer fra både den amerikanske flåde og kystvagt forsøge at lokalisere vragresterne.

Tilstedeværelsen af den iøjnefaldende kinesiske ballon blev først offentligt kendt, da den for et par dage siden befandt sig over Billings, der ligger i Montana.
Tilstedeværelsen af den iøjnefaldende kinesiske ballon blev først offentligt kendt, da den for et par dage siden befandt sig over Billings, der ligger i Montana. Foto: Chase Doak
Vis mere

Herefter er det hensigten, at resterne af ballonen og ikke mindst den medfølgende elektronik skal transporteres til det amerikanske forbundspoliti FBI's laboratorier i Quantico i Virginia for at blive underkastet grundige tekniske og efterretningsmæssige analyser.

Ifølge amerikanske kilder er det helt usandsynligt, at der blot skulle være tale om en vejrballon. Det har været muligt at manøvrere den gigantiske ballon med små motorer og propeller, der har været drevet af solceller på et metalskelet under selve ballonen.

Og ballonens flyverute hen over en række efterretningsmæssige militærlokaliteter levner efter amerikansk opfattelse ingen tvivl om, at den kinesiske påstand om et rent civilt formål kan afvises som varm luft.